Menu Zavřít

První ze slavných

30. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Vybudovali vinařskou stezku

Když začalo v porevolučních časech docházet ke všem těm transformacím a privatizacím, nevyhnul se tenhle proces ani vinařům na Znojemsku. V roce 1991 se rozpadaly velké produkční celky a vznikaly nové, menší. Tak se také zrodil státní podnik Znovín Šatov a z něho o rok později akciová společnost Znovín Znojmo se sídlem v Šatově.
Šatovští nastartovali zpočátku strategii, která je vynesla a stále drží na špičce vinařských producentů v zemi. Nepatřili a nepatří mezi velké podniky, říká se, že Znovín je největší z malých. To platí o rozloze viničních tratí a množství produkce, zdaleka ale ne o kvalitě nabízených vín. Kvantita přestala být prioritou, proto bylo nutné pracovat na povýšení jakosti. Na to se ve firmě zaměřili – jak ve vinohradě tak i ve sklepích – a výsledkem byl náskok, který si již v té době vypracovali a který, byť se stále větším vypětím, do jisté míry udržují.
Znovín dnes, to jsou dvě desítky hektarů vlastních, dále spolupodílnictví na dalších dvou stech nově vysazených - z některých letos vzejde panenská sklizeň - a na čtyři miliony litrů vína, mezi kterými zaujímá stále větší podíl produkce predikátních, ročníkových i archivních. Bohatý archiv je jedním z plusů podniku. Dědictví z minulosti citlivě ošetřují a doplňují tím nejlepším, co se na stráních v okolí urodí. Rok od roku tak v archivním sklepě narůstá počet lahví, které zde v optimálním prostředí zrají do znamenitých vlastností.
V portfoliu společnosti se nacházejí vína s maximálním akcentem na tamní specifické podmínky – terroir – i taková, která reagují na změny nálad na trhu. Nedávno zde zareagovali například na návrat konzumenta k polosuchým, ne úplně prokvašeným vínům s vyšším obsahem zbytkového cukru. Jako jedni z prvních je zařadili do své nabídky.
Mnoho zde činí i pro zvýšení povědomí o víně obecně, samozřejmě ale i o v vínech z vlastní produkce. Pro tento účel vybudovali vinařskou stezku, jednu z nejatraktivnějších u nás, která provede návštěvníky po sklepích jedinečných vinařských tratích firmy. Malovaný sklep, Loucký klášter, vinohrady jako Winperky, Peklo, Kraví hora či velebený Šobes, to všechno jsou pojmy známé snad každému milovníku vína v Česku.

CIF24

box:
Chardonnay 2003 pozdní sběr z vinařské obce Krhovice, trati Skalka, je ukázkou produkce Znovínu. Ve sklence se nalité víno krom jiskřivé čirosti chlubí i barvou „rozpuštěného slunce“. Vůně, bohatá, i když ne tolik opulentní jako tomu bývá u stejné odrůdy z jižní polokoule, nabízí plnou, na ovoce a hrozny bohatou kytku, přecházející do osobitého, mazlivého závěru. Víno má vyhraněný charakter i v chuti. U této odrůdy se mnohdy stane, že intenzita vůně dominuje celkovému dojmu a chuť nestačí tento náskok dotáhnout. Ne tak zde. Každý doušek roste, otevírá bohatou škálu hroznovitě ovocitých prvků, které, podpořeny sympatickou kyselinou, překvapivě dlouho a živě odeznívají. Ač mladé, skýtá toto Chardonnay vyladěný doušek téměř již hotového vína.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).