Menu Zavřít

PRVNÍ ZTRÁTA ZA PATNÁCT LET

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Motorola

Chicago (NYT) – Motorola minulý týden připravila investorům zklamání. Poprvé po patnácti letech vykázala čtvrtletní ztrátu. Její výše činí 206 milionů dolarů, což v přepočtu na akcii znamená devět centů. Ani obrat firmy nedosáhl očekávání Wall Street. Oproti předchozímu čtvrtletí klesl o jedenáct procent na 7,75 miliardy dolarů.

„Cítíme ekonomický pokles ve Spojených státech, který se postupně přenáší i na zbytek světa, uvedl šéf Motoroly Christopher Galvin.

Sekce mobilních telefonů, která je největší částí Motoroly, zaznamenala pokles prodejů o třicet procent oproti předchozímu roku. Podobný, jen o něco nižší pokles byl i v oblasti čipů.

MMF24

Motorola proto v polovině minulého týdne oznámila, že zvažuje prodej některých aktivit, které nepokládá za klíčové. Chce tak zvýšit hotovost, snížit náklady a zjednodušit operace ve firmě. Zatím však vedení odmítá informovat, o které aktivity se bude jednat. Předpokládá se, že firma pravděpodobně ze svého portfolia odepíše aktivity v oblasti automobilové elektroniky, policejních rádií a dalších produktů pro veřejnou bezpečnost. Jejich prodej by firmě mohl vynést až 5,6 miliardy dolarů. To jsou skoro tři čtvrtiny příjmů za minulé čtvrtletí.

Analytici tuto zprávu přijali velice příznivě. Motorola již letos jednou projevila velkou snahu o snížení nákladů. V březnu ohlásila propouštění sedmi tisíc pracovníků, což je patnáct procent celkového stavu. K podobnému kroku se minulý týden odhodlal i německý Siemens a rozhodl o propuštění plné čtvrtiny zaměstnanců. Dva tisíce zaměstnanců tak odejdou z výroby mobilních telefonů, protože poptávka po nich vytrvale klesá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).