Menu Zavřít

Pryč s revolucí

18. 8. 2002
Autor: Euro.cz

(EURO 31/2002)

CIF24

Se zájmem jsem si přečetl článek o stavební spoření. To, co
nezmiňujete, je systém skrytého financování obecních investičních akcí ze stavebního spoření občanů. Stavební spořitelny (vím o Raiffeisen STSP) vymyslely tento postup: Obec si požádá o úvěr a kryje ho zástavou z obecního majetku. Obec vyzve občany, aby se spořitelnou uzavřeli smlouvu o stavebním spoření. Současně občan uzavře s obcí smlouvu o sdružení prostředků na investiční akci, kterou dá obci právo vzít si jeho jménem u stavební spořitelny úvěr a současně se vzdá práva se spořením jakkoli disponovat (obec tedy splácí na účty jednotlivých občanů).
V extremních případech je věc obcí prezentována občanům takto: „Mohli bychom chtít dvacet tisíc, mohli bychom chtít deset tisíc jako minule na plyn, ale nám stačí jenom jeden tisíc korun, vaše rodné číslo a podpis na smlouvu o stavebním spoření. A kdo nepodepíše, zaplatí padesát procent nákladů na připojení se, to je třicet tisíc“.
Výsledek? Stavební spořitelna je spokojená, úvěr nakrytý dvakrát - majetkem obce a občan je ručitelem, protože úvěr figuruje a je splácen jeho jménem. Zainteresovaní pracovníci spořitelny jsou spokojeni - mají provizi za uzavřené smlouvy s občany. Občan je spokojen, protože bude mít něco od obce jen za tisíc korun ( no zkuste říci ne). Obec je spokojena, protože prostřednictvím občanů čerpá od státu dotaci ke stavebnímu spoření, na kterou by neměla mít jako právnická osoba nárok. Státní dohled nad stavebními spořitelnami je spokojen též, protože při kontrole duplicit rodných čísel tento trik není zjistitelný. Kontrolovat, z jakého čísla účtu jdou splátky úvěru jednotlivým občanům, respektive obyvatelům jedné obce nikoho nenapadlo.
Nebo co zkusit kontrolu „Proč 8.8. bylo schváleno čerpání úvěru pro 150 občanů z obce XY?“. Geniální na věci je fakt, že kdyby na to někdo přišel, zůstane v průšvihu obec (její představitelé), protože oni mají legální smlouvu o úvěru s obcí a standardní smlouvy o spoření s občany. Ve smlouvě o sdružení prostředků je na spořitelnu jen obecný odkaz a obsahuje podpisy občana a zástupce obce. Co na tom, že tento postup obci stavební spořitelna navrhla?
Karel Vostrý,
Praha
(KVostry@seznam.cz)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).