Menu Zavřít

PRYČ Z PRAHY

3. 10. 2001
Autor: Euro.cz

AliaChem

PRAHA – Společnost AliaChem vyklidí své pražské sídlo a stěhuje se do Pardubic. Zrušení centrály je dalším úsporným opatřením, které by mělo zlepšit dosavadní hospodářské výsledky firmy. Pražská centrála dosud zaměstnávala kolem třiceti lidí. Její funkci by měl převzít největší z odštěpných závodů AliaChemu, pardubická Synthesia.

Z Pardubic se řídily podniky AliaChemu už dříve, v období fúze, jež probíhala pod taktovkou dřívějšího vlastníka, holdingu Chemapol. Fúze byla ukončena před dvěma lety a spojily se v ní Synthesia, Moravské chemické závody Ostrava, Fatra Napajedla a Technoplast Chropyně. Přes osmdesát procent akcií AliaChemu nyní vlastní holding Unipetrol a jeho společný podnik s Agrofertem, dceřiná firma Agrobohemia.

EBF24

Aliachem nyní snižuje základní jmění z 10,7 na 4,3 miliardy korun. Toto razantní opatření má vyrovnat kumulovanou ztrátu minulých let, která již dosáhla 7,6 miliardy korun. „Po něm již podnik nebude zatížen žádnou ztrátou, tvrdí finanční ředitel společnosti Josef Mráz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).