Menu Zavřít

Pšenice na kraji města

27. 11. 2017
Autor: Euro.cz

Kdo chce ochutnat produkci pražského Libockého pivovaru, musí tramvají až na konečnou. Jinde na jeho láhve nenarazíte

Tady, na křižovatce kousek od Divoké Šárky, funguje restaurace už od začátku 20. století. Rodina Pátků se k ní dostala v roce 1991, o dvacet let později začal hospůdku provozovat David Pátek. „Ten nápad, že bych k ní připojil i minipivovar, jsem dostal díky synovi, který si pivo dělal doma,“ vzpomíná. Libocký pivovar pak rozjel v prosinci 2013, zkušenosti předtím sbíral v Jihlavě, Obořišti, ale třeba i v Arménii. Nerezovou 500litrovou varnu sestavil Pátek společně s ostříleným plzeňským sládkem Josefem Krýslem.

Hned od začátku věděl, že tady, na okraji Prahy u konečné tramvají, bude vařit vedle ležácké klasiky i svrchně kvašené speciály. Nejdřív sice v menším množství, ale teď už tvoří pevnou součást nabídky. „Tady v hostinci máme výčep se šesti pípami, na pěti z nich jsou naše piva,“ ukazuje David Pátek od dřevěného stolu směrem k baru.

Loni tu uvařili celkově 750 hektolitrů piva, naprostá většina se vypila přímo v Hostinci Nad Šárkou. „Rozhodl jsem se, že pivo nebudeme dodávat jinam. Dělali jsme to a měli jsme špatnou zkušenost – výčepní se o něj neuměli starat,“ krčí Pátek rameny.

V posledních měsících se už David Pátek k vaření příliš nedostane, sládkování v Libockém pivovaru převzal jeho bratr Jan.

„Základní recepty jsme vytvořili podle chuti sladu, k nim přidáváme i speciály,“ popisuje Jan.

Zatímco pro většinu pivovarů je hlavní sezona v létě, u Pátků je to jinak. Nejvíc piva se u nich vypije na podzim a na jaře.

Proč? „Protože přes letní měsíce z Prahy všichni odjíždějí,“ odpovídá David Pátek (na spodním snímku vlevo, vpravo bratr Jan).

Šišky ze dvora

Z pěti místních piv, která výčep Hostince Nad Šárkou během naší návštěvy na konci listopadu nabízel, nejdřív zaujala světlá dvanáctka Ctirad (0,5 litru za 44 korun). Ležák se 4,8 procenta láká i proto, že při jeho vaření Jan Pátek použil čerstvé šišky chmele, který roste na dvoře pivovaru.

Ctirad voní svěžím létem, chuť je velmi lehká a cítit je v ní slad a nijak výrazná hořkost, říz je naopak znatelný. Ležák má velmi dobrou pitelnost.

Šanci jsme dali i tmavému pšeničnému speciálu Šebestián (0,5 litru za 44 korun). Pivo voní po sladu, v chuti je zřetelná příjemná citrusová ovocitost a slabá kořenitost. I přes 5,5 procenta alkoholu Šebestián působí lehce a u jednoho rozhodně piják neskončí.

bitcoin_skoleni

Libocký pivovar Evropská 134/209, Praha SLÁDCI: bratři David a Jan Pátkové NABÍDKA: svrchně a spodně kvašená piva PRODEJ PIVA S SEBOU: v PET láhvích ve výčepu Hostince Nad Šárkou CO DOPORUČUJEME: tmavý pšeničný Šebestián OTEVŘENO: Po–So 11.00–23.00, Ne 11.00–22.00

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?