Menu Zavřít

Psycho

15. 4. 2003
Autor: Euro.cz

(EURO 13/2003)

V roce 1997 jsem byl pozván k účasti na workshopu o telemedicíně na Evropském sjezdu nukleární medicíny v Glasgowě. Zde jsem viděl diapozitiv profesora Askenazyho z Paříže. Profesor Askenazy je vůdčí osobou nukleární medicíny a telemedicíny v Paříži. Diapozitiv ilustroval, že velká Paříž, mající se satelity osm milionů obyvatel, disponuje třiceti tisíci nemocničních lůžek. Srovnejte to s Prahou, která má na milion obyvatel více než deset tisíc lůžek.
Viděl jsem tabulku výdajů Všeobecné zdravotní pojišťovny na jednoho obyvatele v okresech ČR. Jsem ze Zlína a připadá mi poněkud diskreditující, že na mne jako občana Zlínského okresu je o několik desítek procent méně výdajů než například v Praze. Námitka o složitějších výkonech v Praze příliš neobstojí, když si ověříte skutečnost, která pobočka VZP kryje náklady na mou léčbu.
Počátkem devadesátých let, kdy u nás vyšla učebnice Ekonomie od profesora Samuelsona, jsem si ji přečetl, ač jsem, jak říkával pan Werich, oběť humanitní blbosti. Učebnice je napsaná dle mého soudu dobře, tak jako většina publikací amerických odborníků. Do dnešního dne mám v paměti dva závěry: za prvé, že není rozdíl v hospodaření velkého podniku, nemocnice a domácnosti. Vždy musí být výdaje a příjmy v rovnováze. Pokud mám větší výdaje, musím zvýšit příjmy, nebo tyto výdaje omezit. Za druhé neexistují neurčené peníze. Tedy pokud někam stát investuje, musí vždy najít oblast, kde tyto prostředky vezme.
Poslal jsem v červnu roku 2002 toto zamyšlení na elektronickou adresu ministerstva zdravotnictví, ale zůstalo bez odpovědi. Nyní na základě článku Psycho a také na základě zprávy OECD, kde byla konstatována nevyváženost financování českého zdravotnictví, nabývá na aktuálnosti.

P. S.: Dokončil jsem knihu 75 let Baťovy nemocnice 1927-2002. Baťovský systém se podepsal i na zdravotnictví. Tomáš Baťa našel pro nemocnici znamenitého organizátora, lékaře a člověka doktora Bohuslava Alberta, který vybudoval v krátké době nemocnici, která předběhla dobu a byla ve své době nejmodernější ve střední Evropě. Její financování bylo vícezdrojové: příjmy od pojišťovny, příjmy z přímých plateb, příjmy z Baťova podpůrného fondu, příjmy z vlastního hospodářství. Veškeré dění v nemocnici probíhalo podle baťovského hesla: Náš zákazník, náš pán.

KL24

JIŘÍ BAKALA,
oddělení nukleární medicíny Baťovy nemocnice, Zlín
(nukmed@mbox.vol.cz)

  • Našli jste v článku chybu?