Menu Zavřít

Půjdeme do hypoték

11. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Guidem Lohmannem

Stavební spořitelny budou stále více konkurovat hypotečním bankám. Časem se zřejmě stejně jako ony budou financovat prostřednictvím kapitálového trhu. Očekává to Guido Lohmann, šéf stavební spořitelny Modrá pyramida. Týdeník EURO si s ním povídal o jeho omluvě klientům, šetření antimonopolního úřadu, ale i o výsledku německých parlamentních voleb.

EURO: Loni jste se omluvil klientům za chování své banky vůči nim. Omluva přišla krátce poté, co ÚOHS udělil všem stavebním spořitelnám pokutu. Úřad nyní své rozhodnutí stáhnul. Nemrzí vás, že jste se omlouval? LOHMANN: Nelitujeme toho. Naše rozhodnutí omluvit se klientům za netransparentní cenovou politiku nebylo ovlivněno krokem antimonopolního úřadu. Bylo to naše obchodní rozhodnutí, s nímž úzce souviselo zafixování poplatků do roku 2010. Jsme samozřejmě rádi, že předseda antimonopolního úřadu obvinění vrátil k došetření. To, že pokuta od ÚOHS není podložena důkazy a nemůže obstát u soudu, jsme navíc tvrdili od počátku. EURO: Jak myslíte, že šetření ÚOHS při přezkumu skončí? LOHMANN: Podle všeho, co vím, nikdy k žádnému kartelu stavebních spořitelen nedošlo a my, pokud by úřad dospěl k jinému názoru, se budeme bránit všemi právními prostředky.

EURO: Dle statistik za první pololetí mají stavební spořitelny rozpůjčovanou přibližně třetinu bilance, což je málo nejen ve srovnání se spořitelnami v Německu, ale i s představami ministerstva financí. Jaké jsou vaše cíle? LOHMANN: Stavební spoření je víceletý proces. Nelze srovnávat poskytování úvěrů v Česku a v Německu. Tam se trh vyvíjí přes osmdesát let, zde ani ne patnáct. Ve fázi prudkého růstu úvěrových obchodů se Česká republika nachází krátce. Letos očekáváme nárůst poskytnutých úvěrů o čtyřicet procent. Stejně rostly úvěry i loni a porostou zřejmě i příští rok. Jsem si jistý, že během dvou tří let budou úvěry tvořit šedesát až sedmdesát procent naší bilance. Ze střednědobých prognóz nám vychází, že okolo roku 2010 si budeme muset začít chodit pro peníze na kapitálový trh, neboť objem úvěrů vklady převýší. To není žádný problém, naopak to ukazuje, jak dynamicky a přitom zdravě rosteme.

EURO: Výhodou stavebního spoření je jeho uzavřenost, nezávislost na úrokových sazbách a kapitálovém trhu. Vy se tuto výhodu chystáte odstranit? LOHMANN: Když vezmu naši matku - BHW - ta má uzavřený cyklus spoření a půjček na bydlení a vedle toho také poskytuje hypotéky. K jejich financování používá kapitálový trh. Očekávám, že do hypotečního financování soukromých osob vstoupí také zdejší stavební spořitelny.

EURO: Předpokládáte, že Modrá pyramida požádá o hypoteční licenci? LOHMANN: Nemohu to vyloučit. Již dnes ale nabízíme Hypoúvěr, který kombinuje půjčku ze stavebního spoření s hypotékou a má podle nás výhodnější parametry než tradiční hypotéky. Z toho důvodu nás k rozšíření licence nic netlačí.

EURO: Jaký podíl vašich prodejů pochází z vlastní prodejní sítě a kolik prodá Komerční banka a další partneři? LOHMANN: Prostřednictvím vlastní distribuce prodáváme přibližně osmdesát procent produkce. Komerční banka je největší partnerem, prodává zhruba deset procent.

EURO: Je vaše síť úspěšná při prodeji pojistek a penzijního připojištění? LOHMANN: Není to zatím mnoho, naši poradce tyto produkty nabízejí vedle smluv o spoření a úvěrů teprve krátce. Do budoucna jsem ale optimistou.

EURO: Ve srovnání s Německem i Rakouskem je podpora stavebního spoření stále vysoká. Neměl by ji stát ještě omezit? LOHMANN: Myslím, že teprve teď, kdy strmě rostou úvěry ze stavebního spoření, se státu investice začíná vracet. Stavební spoření pomáhá lidem k samostatnosti, nemuset platit nájemné. Snižuje jejich závislost na státu ve vyšším věku. V této souvislosti není podpora stavebního spoření vůbec vysoká.

EURO: V jaké fázi jsou jednání o prodeji mateřské firmy BHW? LOHMANN: Oficiálně zatím žádné informace neposkytujeme, fakt ale je, že dva největší akcionáři BHW prodávají své podíly. (Německý odborový svaz a Úřednické hospodářské společenství celkem drží 75,5 procenta BHW, poznámka redakce.) V BHW nyní potenciální zájemci o koupi dělají due diligence.

WT100

EURO: Na kterých trzích jste přítomni a kam míříte? LOHMANN: Česká republika je hlavní zahraniční aktivitou BHW. Jsme přítomni v Itálii, menší firmy máme i v Lucembursku a Belgii. Vedle toho se koncern orientuje na rostoucí trhy, například působí v Indii.

EURO: Co říkáte na povolební vývoj v Německu? Považujete velkou koalici za nejlepší východisko z volebního patu? LOHMANN: Jsem velice rozčarovaný. Doufal jsem, že dojde k výměně vlády, že někdejší opozice bude mít jasnou většinu. Myslím, že pro budoucí vývoj Německa a nutné reformy není vznik velké koalice dobrou zprávou.

  • Našli jste v článku chybu?