Menu Zavřít

Půjdou poplatky za televizi v hotelu k soudu?

31. 1. 2016
Autor: Euro.cz

PODNIKATELÉ PROTI PODNIKATELŮM Ochranný svaz autorský hrozí podáním žaloby na český stát k Evropskému soudu. Hoteliéři totiž podle novely zákona nebudou svazu odvádět poplatky za televize v pokojích hostů. Osvobození hotelů (a také nemocnic) od poplatků Ochrannému svazu autorskému (OSA) za televizní přijímače v pokojích hostů podpořila na nedávné schůzi Poslanecká sněmovna.

PODNIKATELÉ PROTI PODNIKATELŮM Ochranný svaz autorský hrozí podáním žaloby na český stát k Evropskému soudu. Hoteliéři totiž podle novely zákona nebudou svazu odvádět poplatky za televize v pokojích hostů. Osvobození hotelů (a také nemocnic) od poplatků Ochrannému svazu autorskému (OSA) za televizní přijímače v pokojích hostů podpořila na nedávné schůzi Poslanecká sněmovna. Jestli novelu zákona podepíše prezident, je svaz připraven žalovat český stát u Evropského soudu. Pokud totiž novela autorského zákona vstoupí v platnost, Ochranný svaz autorský přijde o přibližně padesát milionů korun ročně, což se dotkne především příjmů skladatelů, textařů či režisérů. Hoteliéři naopak tytéž desítky milionů ušetří. Odpadne jim totiž povinnost platit za každý televizní přijímač padesátikorunový nepoplatek. KOLEKTIVNÍ ŽALOBA Ochranný svaz zřejmě nebude jediný, kdo žalobu podá. „Na postupu proti novele autorského zákona se dohodneme s ostatními kolektivními správci a s ministerstvem kultury. To totiž dávalo k novele zamítavé stanovisko,“ říká výkonná ředitelka OSA Jana Bärová. Osvobození hotelů od poplatků podle jejího názoru není v souladu s evropskou směrnicí, stanovující podmínky, za jakých mohou být autorská práva omezena. Novela podle Bärové obsahuje i další diskriminační body. Týkají se například snížené vymahatelnosti autorských práv. „Vadí nám také ustanovení, které říká, že kolektivní správce nebo autor jím zastoupený nemá (na rozdíl od autora nezastoupeného) v případě neoprávněné produkce možnost využít institutů na ochranu autorských práv. To je stejné, jako kdyby nebylo nutné platit za zboží při koupi,“ říká Bärová. Novela dále zavádí třeba rozdílnou výši poplatků za skladby, hrané v rámci veřejných akcí. Odvozuje se od ekonomické situace jednotlivých regionů - pražský podnik zaplatí víc, než severomoravský. S novelou je spokojena generální ředitelka pražského Top hotelu Marta Šnoblová. „Zrušení poplatků za televizory jsme přivítali. Současný stav nám přišel nesmyslný. Pokud hosté v pokoji sledují televizi, nejedná se přece o veřejnou produkci. Ta navíc ani není hlavním cílem našeho podnikání. Tím je rozhodně ubytování klientů a podobné záležitosti. Televize na pokojích jsou pouze doplňkovou službou pro naše hosty. Vyhrožovat podáním žaloby k Evropského soudu mi proto připadá neadekvátní,“ říká. JE HOTEL VEŘEJNÝM PROSTOREM?**

CIF24

I když většina politiků hlasovala pro novelu v podobě, která byla schválena, našly se i výjimky. „Pokud by měl zákon nabýt právní moci, považuji podání žaloby za naprosto logické už proto, že Ochranný svaz autorský má nepochybně velkou šanci spor vyhrát,“ říká senátor Jiří Zlatuška (LiRA). Hotely podle jeho názoru nejsou rodinné domy, protože se v nich schází veřejnost, a tak by neměly být z placení poplatků osvobozeny.

Opačného názoru je komunistický poslanec Karel Vymětal. „Hotelový pokoj se blíží více rodinnému domu, než veřejnému prostranství,“ říká.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).