Menu Zavřít

Půl milionu? Šup s ním do šuplíku. Spousta Čechů uchovává investiční zlato doma, může jít o desítky tun drahého kovu

16. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Depositphotos
  • Češi se během negativních geopolitických událostí stále častěji spoléhají na zlato jako bezpečnou investici. Drahý kov nekupují jen investoři, ale i spousta „běžných“ lidí
  • Ti jej často uchovávají doma, a to až do výše půl milionu korun. Podle odhadů by se tak v tuzemských domácnostech mohly aktuálně nacházet desítky tun zlata
  • Rostoucí ceny žlutého kovu řadu českých rodin od nákupu letos odradily, vysokou poptávku tak v současnosti udržují spíše centrální banky a dlouhodobí investoři

Zlato mnoho lidí vnímá jako stabilní prostředek, jakým lze bezpečně uchovat hodnotu peněz, a to zejména v době ekonomické nejistoty a vysoké inflace. Žlutý kov se tak stává oblíbenou volbou nejen zkušených investorů, ale i běžných občanů, kteří hledají způsoby, jak své úspory efektivně ochránit, přičemž na zlato se v posledních letech obracejí právě vlivem „kritických“ událostí.

„Až do roku 2020 byl trh se zlatem v Česku víceméně vlažný. Pak však přišly dvě horké fáze s nárůsty prodeje v desítkách až stovkách procent,“ přibližuje pro Euro.cz ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy Roman Pilíšek.

Zlato je rekordně drahé. Jedna unce už stojí přes 57 tisíc korun, může za to i atentát na Trumpa
Přečtěte si také:

Zlato je rekordně drahé. Jedna unce už stojí přes 57 tisíc korun, může za to i atentát na Trumpa

První vlna zájmu přišla s nástupem pandemické krize v roce 2020, druhá pak v únoru o dva roky později, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu. „Tyto dvě horké fáze v kombinaci s přicházející inflační vlnou vystřelily cenu zlata o 25 procent nad inflaci a ochladily trh se zlatem v roce 2024 víceméně na předcovidovou úroveň,“ říká.

V posledních letech je na rekordní tržby zvyklý i obchodník s drahými kovy Golden Gate. Firma meziročně zaznamenala jedenáctiprocentní nárůst nových klientů. Ty ke koupi láká zejména tendence zajistit se proti inflaci a dluhům.

Outstream Placeholder

„S tím, jak zlato tvoří historická maxima, do něj Češi investují více, protože v této dekádě na žlutém kovu mohou dosáhnout velmi zajímavého zisku. Poprvé tedy Češi kupují zlato jako investici, a ne jen jako bezpečný přístav,“ vysvětluje manažer zákaznické péče zmíněné společnosti Pavel Řihák a následně předpovídá, že růstové období vzácného kovu je teprve na začátku.

Rekord sem, rekord tam

Cena zlata se během letošního roku několikrát vyšplhala na rekordní hodnoty. V srpnu stála unce drahého žlutého kovu 2500 dolarů, což v přepočtu odpovídá skoro 57 tisícům korun. V době psaní tohoto článku pak byla ještě o dalších 50 dolarů výš

Do konce roku by se ceny nicméně mohly vyšplhat až na částku 2700 dolarů za unci, přičemž ani to ještě s největší pravděpodobností nebude definitivní číslo. „V dlouhodobém výhledu na tuto dekádu očekávám zdvojnásobení hodnoty zlata,“ říká Řihák.

Investujete do zlata?

Jenže právě stoupající cena řadu domácností od nákupů odradila. „Propad se oproti minulému roku pohybuje kolem 50 procent, a jeho důvodem je aktuálně výrazně vyšší cena v porovnání s inflací a úrokovými sazbami,“ komentuje Pilíšek s tím, že cenu na historických maximech udržuje třeba robustní poptávka ze strany centrálních bank. „Současná situace na trhu se zlatem nám připomíná období 2019 až 2022, kdy cena kovu vyrostla výrazně nad inflaci, aby následně přišla velká inflace a cenu zlata dohnala,“ konstatuje. 

Ovšem i když se zájem ze strany příležitostných investorů letos ochladil, českým domácnostem dle Pilíška stále patří zlato za několik desítek miliard. Údajně se může jednat i o dvacet tun, ačkoliv skutečné množství by mohlo být mnohem vyšší, neboť jeho nákup se nikde neeviduje a příležitostní investoři jej navíc často uchovávají doma – byť je faktem, že tento trend postupně slábne. 

„Češi se pomalu učí nakupovat zlato s možností úschovy u obchodníka. To s sebou logicky nese řadu výhod. Kupující nemusí zlato uschovávat ani pojišťovat a může jej kdykoliv prodat, a mít tak rychlý přístup k finančním prostředkům,“ podotýká Pilíšek.

Poklad v bezpečí domova

Podle Pilíška skladují české domácnosti doma nejčastěji zlato v menších hodnotách. Po možnostech úschovy se poohlížejí až u mincí nebo slitků za stovky tisíc korun. „Psychologická hranice hodnoty zlata, kterou jsou Češi ochotni mít doma, se obecně pohybuje kolem 500 tisíc korun,“ objasňuje s tím, že přesně do této částky mají pojišťovny tendenci omezovat výši pojistného krytí, tedy alespoň u takto uchovaného kovu.

Podíl lidí, který zakoupený drahý kov nepotřebují mít fyzicky u sebe, je nepatrný i v případě společnosti Golden Gate. „Naprostá většina našich klientů si drahé kovy osobně vyzvedává nebo nechává zaslat, pouze malá část lidí využívá služby úschovy drahých kovů,“ míní Řihák.

Kam pro další zlato? Produkce vzácného kovu poslední roky stagnuje, vytěžit se dá jen desetina nalezišť
Přečtěte si také:

Kam pro další zlato? Produkce vzácného kovu poslední roky stagnuje, vytěžit se dá jen desetina nalezišť

Tendence Čechů zlato doma hromadit je pozůstatkem historické tradice, kdy bylo běžné mít doma větší finanční hotovost. Naopak v zahraničí, zejména v zemích s rozvinutějším trhem investic, jako je například Švýcarsko nebo Německo, je běžnější, že lidé uchovávají své zlato v profesionálních depozitářích.

Kde zlato koupit? Přeci online

Ačkoli ve formě úschovy zlata jsou Češi tak trochu konzervativní, když přijde na jeho nákup, někteří začínají preferovat moderní technologie. Stále častěji tak dávají přednost nákupu na internetu. V případě Zlatých rezerv se tímto způsobem uskuteční dokonce většina nákupů. Do kamenných provozoven pak zákazníci vyrážejí spíše v případě větších gramáží.

MMF24

„Předpokládáme, že v budoucích několika málo letech se bude v online prostředí realizovat valná většina nákupů drahých kovů. Kupující si pak jen vybere, zda chce zlato fyzicky dovézt domů, nebo si jej uschová rovnou u prodejce,“ věří Pilíšek, podle kterého půjde o trvalý trend.

Ne všude je to ale stejné. V Golden Gate jsou online objednávky stále na absolutním minimu –  tedy na stejné úrovni jako loni. Což je však do značné míry dáno i tím, že prodej zlata prostřednictvím osobního kontaktu firma sama upřednostňuje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).