Menu Zavřít

Půlnoc s Heidsieckem

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Piper-Heidsieck Cuvée Brut, Piper-Heidsieck.

Už se to zase blíží. Výbuchy milionů zátek ohluší „střílející“ davy a divá stříbrná pěna vyrazí v krajkových girlandách ven z lahví více či méně ušlechtilých vín. Vyvrcholení silvestrovské noci, půlnoční přípitek. Ovšem nejen pro tuto příležitost připravují ve francouzské Remeši a jejím okolí tamní šampaňské sklepy každoročně nespočetně lahví velmi noblesního pití, jediného, jež smí být zváno šampaňským. Mezi producenty je i sklep Florens-Louisem Heidsieckem založený v roce 1785. Věhlas jeho produktů rychle rostl, brzy na počátku XIX. věku se šampaňský dům Heidsieckových stal dvorním dodavatelem čtrnácti královských a knížecích rodů a jeho vína zamířila do mnoha zemí světa. V roce 1837 a následně 1851 nastalo pevné spojení s rodinou a jménem Piper. Jako jedno z nejzvučněji znějících jmen se Heidsieck těšil a těší stálému zájmu konzumentů, ač v roce 1989 přešel do rukou koncernu Rémy–Cointreau. Dvousetletá tradice, originální sklepní práce s nejlepšími hrozny od téměř dvou stovek pěstitelů, vybranými z padesáti Cru, to je předpoklad pro vysokou jakost jednoho z nejznámějších reprezentantů celosvětově obdivované francouzské vinařské oblasti.
V Česku zařadila dynamickou, před nedávnem i designově omlazenou značku ze Champagne do svého portfolia stejně dynamická společnost Maxxium, která každoročně posiluje své aktivity na poli destilátů i novým záběrem z oblasti vína. Díky tomu dostáváme možnost připít si s přicházejícím novým rokem i doušky vína Piper-Heidsieck.
Piper-Heidsieck Cuvée Brut, Piper-Heidsieck. Světlounká, brilantně čirá jiskrná hladina ve sklence je protkána myriádami cestiček, kterým bouřlivě stoupají vzhůru drobné perličky oxidu. Jejich nepřetržité, dlouhodobé, zpočátku až běsné vzlínání s sebou strhává jemnou, lehce květinami podloženou vůni letního ovoce, posílenou o výraz hroznu s patrnými stopami vyšší vyzrálosti. Vznosný tah podpořený lehýnkou kyselinkou a ušlechtilý tón, dosažený přimísením dílu staršího vína z výborných ročníků do výchozí suroviny, dávají tomuto zástupci šampaňských espritní projev. Jemnost, elegance a vyváženost jsou hlavním důvodem, pro který je tato etiketa stále tolik oblíbená.

  • Našli jste v článku chybu?