Menu Zavřít

Pumpy na prodej

9. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Firma chce do dalšího rozvoje investovat 1,3 miliardy korun

Společnost Benzina by se ráda zbavila několika desítek nepotřebných čerpacích stanic. „Vytipovali jsme zhruba dvacet pump, které nám nesedí a které chceme prodat. Tento proces jsme ještě nezahájili, ale hodláme se jím zabývat v následujících dvou letech,“ sdělil generální ředitel Benziny Martin Durčák.

Špatné pryč.

Společnost se míní zbavit nejen ztrátových provozů, ale i pump, které konkurují dalším čerpacím stanicím Benziny. Jinak řečeno, když jsou v těsné blízkosti dvě firemní čerpací stanice, jedna musí zmizet. Samozřejmě že ta méně výdělečná. Na některých místech si totiž konkurují původní pumpy Benziny s těmi, které firma převzala od Kaučuku a Parama. O které provozovny se jedná, však Durčák neuvedl. „Záleží na dalších analýzách, teprve poté se definitivně rozhodneme,“ pravil pouze. Je to již druhá vlna odprodeje, kterou v posledních měsících společnost naplánovala. V polovině letošního roku Benzina v celostátních médiích zveřejnila inzeráty, v nichž nabídla k prodeji třináct čerpacích stanic, většinou ztrátových. Jejich prodej je takřka ukončen. „Již pro ně máme kupce. Část jsme předali novým majitelům, zbytek předáme do konce roku. Určitě je prodáme se ziskem, “ tvrdí Durčák. Mezi kupci jsou jak velké zahraniční firmy, tak i tuzemské společnosti. Sumu, kterou prodejem získala, Benzina neuvedla.

Přejmenovat a obsadit.

Firma v posledních letech neprožívá nejšťastnější období. Benzina sice provozuje zhruba 325 čerpacích stanic, což je v porovnání s konkurencí nejvíc, co do objemu prodaných pohonných hmot je však až za společnostmi OMV a Shell. Loňské hospodaření firmy, která je součástí koncernu Unipetrol, skončilo zhruba půlmiliardovou ztrátou. Právě ve snaze zvrátit negativní trend v hospodaření představilo před několika týdny vedení společnosti v čele s jejím generálním ředitelem Durčákem novou strategii. Do svého rozvoje hodlá firma v letech 2006 až 2009 investovat 1,3 miliardy korun. V průběhu příštího roku chce Benzina 102 svých pump přestavět na luxusnější a zároveň je přejmenovat na Benzina Plus. Současnou červenou barvu doplní stříbrná a modrá. První pilotní projekty firma spustila již letos, do tří let budou opraveny i zbývající stanice, jimž zůstane původní název. Společnost očekává, že modernizace sítě pomůže zvýšit objem prodaných pohonných hmot, který v posledních letech výrazně klesá. Podíl firmy na trhu loni dosáhl 9,9 procenta, ale šéf Unipetrolu Francois Vleugels plánuje, že se do roku 2009 zvedne na patnáct procent. „Je to minimum, kterého musíme dosáhnout, aby síť byla efektivní,“ vysvětlil.

ebf - tip - debata

Postavíme nové.

Část z již uvedených 1,3 miliardy korun hodlá Benzina investovat do budování nových čerpacích stanic, jejichž stavba vyjde v průměru na čtyřicet milionů korun za jednu. „Předpokládáme, že každý rok postavíme zhruba čtyři až pět nových pump. S výhledem na další tři roky již máme zajištěny potřebné pozemky nebo na jejich získání pracujeme. Když chcete v této branži stavět, musíte pracovat s minimálně dvojnásobkem lokalit. Z větší části budeme budovat u nových silnic, tedy především dálnic a obchvatů,“ upřesnil Durčák. Benzina se ale zřejmě jen s výstavbou několika pump ročně nespokojí. Proč také, když je šance koupit v tuzemsku rovnou celou síť čerpacích stanic. Na prodej jsou dokonce dvě - Jet a Esso. Právě o 41 pump Essa má velký zájem polský majitel Unipetrolu, společnost PKN Orlen. „Nějaká jednání mezi PKN a majitelem sítě, německou Esso Deutschland, již proběhla,“ sdělil zdroj týdeníku EURO. „Sledujeme dění na trhu a pokud přijde nějaká zajímavá nabídka, ať již od Essa nebo kohokoliv jiného, budeme se tím zabývat. Zatím však nemám informace, že bychom s někým nějak výrazně jednali,“ tvrdí Durčák. Jak dodal, podobná rokování jsou spíš záležitostí PKN než Benziny.

Do roka v zisku.

Nová firemní strategie však nekončí jen rekonstrukcí, případně výstavbou nových čerpacích stanic. Změny postihnou i současné nájemce pump. „V minulosti se hodně investovalo do podzemních částí čerpacích stanic, částečně i do viditelných věcí, ale jen minimálně do lidí. Chyběli manažeři, kteří by přinesli nějaké zkušenosti ze zahraničí, z nichž naopak těžila část naší konkurence,“ říká Durčák. To se projevilo i na kvalitě služeb. „Na některých pumpách naleznete partnery, kteří tam jsou již dvacet třicet let, a nedělejme si iluze, že některé trendy zachytili. Třetina nájemců je opravdu dobrá, další třetinu probudíme a doškolíme a u zbytku, který neudržel krok, musíme udělat nějaké změny,“ dodal Durčák. Šéf Benziny slibuje, že na hospodaření firmy se ozdravný proces projeví již v příštím roce, kdy by měla skončit v zisku. V jak velkém, neuvedl: „Stačí, když se dostane do černých čísel.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).