Když se na konci jara 2007 černický minipivovar Purkmistr rozjel, byl teprve druhou malou výrobnou v Plzni. Původně měl fungovat jinde. V Domažlicích, kam značka Purkmistr historicky patří. Alespoň takhle si to majitelé plánovali už od roku 2004. Jenže když byla budova původního domažlického pivovaru zbořena, začali hledat nové místo. A našli jej na kraji Plzně.
Jako první tu začal sládkovat věhlasný Josef Krýsl, který upravil původní receptury domažlických piv. K tomu se ve svých počátcích minipivovar hodně zaměřoval i na ochucená piva. Zatímco při startu se roční výstav pohyboval kolem jednoho tisíce hektolitrů, dnes je to 1650 a výhledově se počítá až s 1900 hektolitry. Nejvíc piva se vyčepuje přímo v restauraci nad pivovarem, kde je trvale k ochutnání deset druhů.
A ochucené styly - i když už mnohem sofistikovanější než před deseti lety - se v Purkmistru dělají stále. „Dneska vařím witbier skoriandrem,“ ukazuje Eva Straková na varnu během naší návštěvy.
Svrchně kvašená pšenice belgického typu bude zřejmě k ochutnání během tradičního festivalu Slunce ve skle, který přímo v pivovarském dvoře proběhne 21. a 22. září.
Vynikající IPA
Když už jsme vyjeli do Plzně, byli bychom blázni, pokud bychom se nezačali seznamovat s umem Evy Strakové u jejího spodně kvašeného světlého ležáku Purkmistr. Pivo má 4,8 procenta alkoholu, vůni mu dává bohatá dávka moravského sladu. Dvanáctka není nijak hořká - hořkost narůstá až se zpožděním, v plné chuti je cítit mírnou chmelovost. Purkmistra zdobí velmi dobrá pitelnost.
Do sklenice se dostal i světlý speciál India Pale Ale (IPA) s 6,2 procenty alkoholu. Pivo zaujme silnou citrusovou vůní, po níž piják automaticky čeká extrémní hořkost, ovšem v Černicích speciál dělají trochu jinak. I v chuti jsou prioritní citrusy, jejich příkrost rozmělňuje slad, čímž získal speciál vynikající pitelnost. •
Purkmistr - Pivovarský dvůr Plzeň
Selská náves 21/2, Plzeň-Černice Sládková: Eva Straková Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: extrémně dobře pitelný speciál IPA Prodej piva: ve skleněných lahvích v restauraci a recepci hotelu Otevřeno: pondělí až čtvrtek 11.00 až 23.00, pátek a sobota 11.00 až 24.00, neděle 11.00 až 22.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz