Menu Zavřít

Putin dal přednost ekonomice a zachránil „outsidera“

19. 7. 2016
Autor: čtk

Tři velké ruské banky zachránily minulý měsíc uhelnou a ocelovou skupinu Mechel před největším bankrotem v ruských dějinách. A to přesto, že Mechel patří Igoru Zyuzinovi, který rozhodně není přítelem Kremlu. Strach o ekonomiku tak zřejmě v Moskvě převážil nad kamarádstvím.

Před osmi lety Vladimir Putin veřejně zesměšnil multimilionáře Igora Zyuzina, když se podnikatel nedostavil na plánovanou schůzku. A to byla jen třešnička na dortu. Putin obviňoval Zyuzina z toho, že vývozní ceny oceli jeho firmy měly být poloviční proti domácím cenám. Minimálně od té doby se ze Zyuzina stal „outsider Kremlu“.

Skupina Mechel, kde je Zyuzin většinovým vlastníkem a předsedou představenstva, se potýká s problémy od finanční krize. Krátce po ní si Zyuzin získal nějaký čas díky pomoci od zahraničních bank.

O pár let později Mechel opět získal pomoc od bank. Překvapivě od těch ruských, které restrukturalizovaly úvěry poskytnuté Mechelu. Což je nečekané v zemi, kde se mnoho rozhodnutí neobejde bez souhlasu Kremlu.

Podle zdrojů agentury Reuters měla k záchraně Mechelu Moskva pádné důvody. Obávala se ztráty 66 tisíc pracovních míst, většiny z nich v oblastech hrozících nepokoji a stávkami. „Za rozhodnutím stálo mnoho politiky,“ tvrdí Maxim Poletayev z banky Sberbank, která je hlavním věřitelem Mechelu. „Nikdo nechtěl zachraňovat Zyuzina, ale vše se muselo vyřešit bez sociálních nepokojů.“


Přečtěte si o vojenských operacích Moskvy:

Rusko zbrojí proti NATO. Armádu posílí novou technikou

Rusko umístí na Krymu nový systém protivzdušné obrany

Iulstrační foto (Zdroj: čtk)

Další motivací Kremlu měl být stav banky Gazprombank, dalšího velkého věřitele Mechelu. Té hrozily problémy v případě pádu Zyuzinovi firmy. Za záchranou Mechelu mělo stát také přimlouvání některých ruských byznysmenů.

Zyuzin je známý tím, že vlastní pouze jeden dům a straní se dluhů. Půjčkám od ruských bank se dlouho vyhýbal, ale musel k nim přistoupit před zhruba deseti lety, kdy jeho společnost expandovala do zahraničí a modernizovala továrny.

Po finanční krizi se Mechelu nedařilo půjčky nadále splácet. V roce 2014 se většina věřitelských bank Mechelu rozhodla vymáhat nesplacené úvěry soudní cestou. Tehdy ještě údajně Kreml plánoval udělat z bankrotu Mechelu „exemplární případ“.

CIF24

Před rokem až rokem a půl pak mělo u Putina za osud Zyuzina a Mechelu lobovat několik „přátel Kremlu“. Jedním z nich měl být prezident Rosněftu Igor Sechin, dalším Vladimir Jakunin, šéf ruských železnic.

Od té doby se vztah bank a Mechelu dramaticky proměnila. Banky soudní žaloby stáhly a následně odpustily či posunuly splátky Zyuzinovi společnosti. Sám multimilionář to označil za „zázrak“.


Putin ví, že musí rozjet ekonomické reformy. Čtěte:

Putinovo dilema: Musí jít proti lidem, kteří ho drží u moci

Čtěte dále:

Brusel prodloužil sankce proti Rusku do ledna 2017

Putin odpustil Turkům. Byznys má přednost


  • Našli jste v článku chybu?