Menu Zavřít

Putin má na volebním kontě 400 milionů rublů. Limit naplnil za 10 dní

8. 1. 2018
Autor: čtk

Volební konto prezidenta Vladimira Putin dosáhlo k dnešnímu dni zákonem stanovený limit 400 milionů rublů (150 milionů korun) a žádné další peníze už poukázány být nemohou. Volební účet kremelského šéfa je zdaleka největší, ve prospěch všech 13 osob kandidujících na post hlavy státu bylo zatím poukázáno celkem 656 milionů.

Ve volbách, které se uskuteční letos v březnu, se Putin uchází o čtvrtý mandát a kandiduje formálně jako nezávislý. Vládní strana Jednotné Rusko podle očekávání na svém sjezdu koncem prosince Putinovu kandidaturu s nadšením podpořila. Na jeho konto zaslala podle volební komise 28 milionů rublů. Limitu financování dosáhl dosavadní prezident během deseti dnů od oficiální registrace své kandidatury.

Přes 200 milionů rublů má zatím na svém kontě šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij. Třetím je v žebříčku příjemců finančních darů podnikatel a spolupředseda organizace Podnikatelské Rusko Boris Titov s 20 miliony. Volební fond opoziční kandidátky Xenije Sobčakové činí 19 milionů rublů. Na fond mohou podle ruských zákonů přispívat právnické i fyzické osoby.

EBF24

Putin je prý bohatší než Gates s Bezosem dohromady. Čtěte více

 Ruský prezident Vladimir Putin

Dále čtěte:

Ruský soud zamítl Navalného odvolání. Kandidatura se vzdaluje

Putin jde do voleb jako nezávislý. Opozici zkritizoval kvůli špatnému programu

Vměšování i z druhé strany? Podle Putina chtějí USA ovlivnit ruské prezidentské volby

Putinova rivalka Sobčaková chce svobodu pro politické vězně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).