Menu Zavřít

Putin přitvrdil proti opozici, svoboda shromažďování trpí

14. 6. 2012
Autor: reuters

Ruská Státní duma schválila nový zákon, který výrazně zpřísnil tresty za účast na oficiálně nepovolených demonstracích. Těsně před úterní protivládní demonstrací v Moskvě vnikli maskovaní policisté do domů lídrů ruské opozice. Ti byli předvoláni k výslechům přesně na dobu konání protestních shromáždění.

Samotné pochody se odehrály pod velmi přísným policejním dohledem. Nejen ruští komentátoři z toho vyvozují, že Vladimir Putin se rozhodl, že se svými oponenty nebude jednat v rukavičkách.

The Moscow Times: Prezidente Putine, nejste Stalin

Svoboda shromažďování je lidským právem zakotveným v Listině základních práv a svobod a tuctech ústav různých států. V Rusku už ovšem neexistuje.

Poslanci Jednotného Ruska schválili zákon, který popírá nejen ruskou ústavu, ale i mezinárodní smlouvy, které naše země podepsala. Nelze pochybovat, že poslanci jednali na osobní rozkaz prezidenta Vladimira Putina, který z Ruska dělá policejní stát. Kromě jiného se touží pomstít za to, jak demonstranti masovými protesty narušili jeho prezidentskou inauguraci na začátku května. Neúspěšné pokusy o revoluci jsou vždy následovány zpřísněním pravidel.

Není pochyb, že Putinovi přisluhovači už hledají cesty, jak se vypořádat s fenomény, které jejich vládce děsí nejvíc: nezávislými médii, protestními pochody, internetem a lidmi, kteří financují opoziční aktivity. Putinův režim myslí válku se svým lidem vážně.

Počty speciálních policejních jednotek OMON vzrostly od roku 2003 víc než dvojnásobně. Největším problémem, kterému Putin a jeho elita čelí, je, že se, ač by velmi chtěli, nemohou ke svým nepřátelům chovat jako Josif Stalin nebo Bašár Asad. Na rozdíl od Stalina a Asada mají Putin a jeho spojenci příliš mnoho majetku na Západě. Putin by Západu rád ukázal dlouhý nos a zatočil s demonstranty jednou provždy. Jenže si to prostě nemůže dovolit.

The Guardian: Putinovo Rusko - více strachu

Vladimir Putin nemá rád demonstranty a disidenty. Nevykazují dostatek respektu, zpochybňují ruské vedení před zahraničím, nerozumí problémům vládnutí a nemají dost národního cítění. Pro Putina je to, stručně řečeno, banda klaunů, idiotů a zrádců.

Když se snažili narušit jeho inauguraci prezidentem, vnímal to jako pokus zpochybnit něco, co mělo být dnem národní radosti. Leckdo poté předpovídal, že Putin nepřipustí, aby se protesty staly opakovanou součástí jeho prezidentství. Stalo se.


Čtěte také:

Desetitisíce Rusů v Moskvě protestovaly proti Putinovi

Ruská policie předvolala kritiky vlády, aby nemohli protestovat

Rusko schválilo "protidemonstrační" zákon, otestuje ho protest


Minulý týden Státní duma schválila zákon, který zvyšuje pokuty za účast na nepovolené demonstraci na úroveň blízkou průměrnému ruskému ročnímu platu. A bezpečnostní složky tento týden ukázaly, že i povolené demonstrace budou bolet, stát bude zastrašovat účastníky a komplikovat jim život. Proto skupiny maskovaných mužů vtrhly do domovů opozičních elit.

Obléknout své policisty jako bankovní lupiče či příslušníky speciálních komand, to je klasická ukázka pochmurného machismu, který charakterizuje Putinovo Rusko.

CIF24

Putinův problém spočívá v tom, že musí čelit generaci, která se narodila po rozpadu SSSR. Na rozdíl od svých rodičů se tito lidé nebojí státu a netrpí nostalgií po sovětské éře, již Putin rád využívá. Putin chce, aby tito lidé cítili trochu větší strach a projevovali trochu více respektu.

O autorovi| Dvoustranu připravili Martin Čaban a Petr Třešňák

  • Našli jste v článku chybu?