Menu Zavřít

Putin si za koncem Uljukajeva stojí. Ekonomiku hodnotí pozitivně

23. 12. 2016
Autor: čtk

Výsledky vyšetřování kauzy bývalého ministra hospodářství Alexeje Uljukajeva byly dostatečným důvodem pro ztrátu důvěry a uvolnění z funkce. Na bilanční tiskové konferenci to dnes v Moskvě řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Uljukajev byl po zadržení v polovině listopadu obviněn, že přijal úplatek více než dva miliony dolarů (50,3 milionu Kč) za kladný posudek k převzetí regionální ropné společnosti Bašněfť státním ropným gigantem Rosněfť. Po rozpadu Sovětského svazu šlo o první případ, kdy byl ministr ruské federální vlády zatčen.


Přečtěte si, jak chce Putin propad životní úrovně Rusů vyřešit:

Vyšší daně a státní vodka. Rusko hledá řešení propadu životní úrovně


„Mám dostatek informací, abych v souvislosti se ztrátou důvěry uvolnil Uljukajeva z funkce,“ řekl Putin. Ruský prezident na tiskové konferenci rovněž shrnul výsledky ruské ekonomiky v letošním roce, které hodnotí vcelku pozitivně.

V roce 2015 zaznamenal hrubý národní produkt pokles ve výši mínus 3,7 procenta. Záporné hodnoty bude dynamika HDP sice vykazovat i letos, odhady se ale pohybují jen kolem mínus poloviny procenta. Inflace dosáhne letos hranice 5,5 procenta. Deficit rozpočtu je podle ruského prezidenta „přijatelný“ ve výši 3,7 procenta.

Modernizace jaderného arzenálu

Putin rovněž uvedl, že Rusko výrazně modernizuje své strategické jaderné prostředky. Reagoval tak na čtvrteční twitterový vzkaz prezidenta USA Donalda Trumpa, že Washington musí posílit a rozšířit svůj jaderný potenciál.

MMF24

Platné smlouvy o omezení zbrojní výroby Rusko neporušuje, poznamenal Putin. Oznámil, že na obranu letos vláda uvolnila 4,7 procenta hrubého domácího produktu, v příštím roce to bude 4,3 procenta, v roce 2019 se plánují výdaje ve výši 2,8 procenta HDP.

Rusko je silnější než jakýkoli potenciální nepřítel, zopakoval Putin své prohlášení ze čtvrteční konference na ministerstvu obrany. Je prý překvapen, že toto konstatování někoho znepokojuje.

Přečtěte si, jak situaci Ruska vidí sami Rusové:

Nešťastní Rusové. Jen každý desátý si myslí, že se jeho život zlepšuje

 Oblast kolem Kremlu, Moskva

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).