Potravináři musí od roku 2005 zajistit takzvanou dosledovatelnost produkce, tedy vést přesné údaje o původu surovin v daném výrobku i o tom, kam byl dodán. Požadují to předpisy Evropské unie. Podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka bude jejich dodržení představovat pro odvětví náklady v desítkách milionů korun.
Firmy, které mají velkovýrobní linky, nemohou prakticky postupovat jinak, než instalovat příslušné strojní zařízení. V Evropě je například běžné používat pro tento účel čárový kód. Možností je i lepit natištěné štítky nebo razítkovat. Ruční evidenci si může dovolit spíše malý výrobce. Ideální je technické vybavení, kde je riziko chyby poměrně nízké, soudí prezident komory. Zájem firem o dosledovatelnost ke konci roku výrazně stoupl. Řada podniků ale splnění požadavku nechala na poslední chvíli a zřejmě ne všechny se s ním v termínu vypořádají na 100 procent.