Menu Zavřít

Původně jsem měla kozy jako hobby

12. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Biosýry či pomazánky jí denně. Nejenom proto, že jsou zdravé, ale jako jejich výrobce je musí také ochutnat. Emilie Citterbartová totiž vlastní už jedenáct let kozí ekofarmu, jejíž produkci i zpracovává.

Kozí farma Emilie Citterbartové Na farmě manželů Citterbartových v Březí na Strakonicku najdete kočky, housata, ovce, krávy, telátko a především stovku bílých a hnědých koz. Když do ohraničeného výběhu vejde Emilie Citterbartová, přibíhají k ní kozy jako psíci. „Pokud chcete žít na vesnici a nechcete dojíždět za prací, tak si musíte v místě najít nějakou práci a nejlepší je ta, co vás baví. V mém případě je to chov koz,“ rozhlíží se kolem sebe. V současné době stádo postupně omlazuje, takže z kůzlat a starších kusů mléko nemá. Ale denně od padesátky koz nadojí v sezoně sto litrů mléka, z toho udělá devět až deset kilogramů sýra nebo patnáct kilo tvarohu či pomazánky. Přibližně 80 procent produkce jde do obchodů, zbytek si nechává na farmě. „Stavují se u nás lidé hlavně o víkendech a prázdninách. Vede tudy také cyklistická stezka, ale jezdí sem i exkurze. Bez výrobků by farma nepřežila, není to od státu tak podporováno, abychom mohli dělat jenom mléko,“ míní obchodnice a farmářka v jedné osobě. Výrobky z kozího mléka rozváží z farmy hlavně do bioprodejen v Praze, ale také do Brna, Plzně a Českých Budějovic. Expeduje i do Bratislavy, odkud si zase vozí obaly na výrobky a sklenice na mléko. Do tuzemských obchodů dováží také ovčí sýr ze Slovenska a jogurty z Rakouska. Vše v biokvalitě. „Není problém prodat výrobky, potřebovali bychom víc suroviny. Hlavně ve městech roste zájem o biopotraviny, patří ke zdravému životnímu stylu. Ovšem tři roky nám trvalo, než jsme se takhle uchytili,“ vzpomíná Citterbartová. Někdo má králíky, já mám kozy Stovky léků v jednom poháru kozího mléka. Odborníci tvrdí, že mobilizuje imunitní systém organismu, pomáhá proti stresu, při kožních problémech a kloubních onemocněních i při dýchacích potížích. To všechno ovšem Emilie Citterbartová, když byla před dvaceti lety na mateřské dovolené, ani nevěděla. Stačilo jí, že kozí mléko je zdravé, a tak si opatřila pro syna a dceru deset koz. Pro domácí spotřebu to bylo až až. „Původně jsem měla kozy jako hobby. Jako má někdo králíky, my jsme měli kozy, protože jsem chtěla dám dětem něco nejzdravějšího, nejlepšího. Ale postupně se stádo rozrůstalo, až jsem se rozhodla, že se zkusím na venkově uživit právě kozí farmou,“ vypráví podnikatelka, která začínala v roce 1997. „Tenkrát bylo bio v plenkách, nikdo netušil, že o to bude takový zájem. Já to spíš brala tak, že budu dělat potraviny bez chemie, selským domácím způsobem.“ Ovšem nadšení by nestačilo. Zvláště když se rozhodla kozí mléko i zpracovávat, bez dvoumilionového úvěru se neobešla. „Když jsme začínali, ještě dotace na technologii nebyly, ty jsou až od loňska.“ Snadný život sedmačtyřicetiletá majitelka kozí farmy vůbec nemá. I když nevstává ve dvě ráno jako ženy do kravína, ale stačí v sedm hodin. Ovšem než podojí stádo a zpracuje mléko, je večer. Sice jí pomáhají na smlouvu dvě až tři ženy, ale na dovolené byla naposledy před pěti lety. Paradoxně nejvíc práce má v neděli, protože chystá zboží do prodejen. „Dřív mě zastoupila dcera, ale ta je nyní na mateřské, tak se odsud nemohu hnout. Jedině tak na den, když vyjedu jednou za měsíc po obchodech, abych měla kontakt s odběrateli. Je důležité znát jejich připomínky,“ tvrdí žena, která se původně živila jako prodavačka. Aby mohla dělat biopotraviny, absolvovala kurzy, odborná školení, i sama ledacos nastudovala.  VÝROBKY KOZÍ FARMY BŘEZÍ • kozí sýr bílý přírodní, bazalkový, petrželkový, pažitkový, česnekový, cibulový, pepřový, nízkotučný polotvrdý • kozí pomazánka pažitková, česneková, bazalková, petrželková • kozí máslo, syrovátka pasterovaná, měkký tvaroh • konopný bioča Bio slibuje kvalitu**

„Základní předpis na výrobu potravin je v učebnicích mlékárenství, ale když deset výrobců bude dělat podle stejného předpisu sýr, stejně budou rozdílné,“ vypráví. Podle jejích slov svoji roli hrají prostředí, ve kterém kozy žijí, klima výrobny, jiné příslušenství i malé výrobní tajemství zpracovatele. Ani Citterbartová je neprozradí, jenom potvrdí, že její kozí máslo získalo čestné uznání. „Všechny kozí sýry jsou čerstvé, ale stejně každý chutná jinak. Ovšem protože jsou bez konzervantů, mají trvanlivost čtrnáct dní, mléko jen sedm.“

bitcoin_skoleni

Dvakrát měsíčně odebírá majitelka biovýrobny vzorky syrového mléka pro veterinární vyšetření, každého čtvrt roku vzorky výrobků. „Když nesedí, musíme poslat další a další. A to všechno platíme.“ Ročně projde účetnictvím kozí farmy zboží vlastní i to dovezené za jeden milion korun. Dotace na 25 hektarů půdy se pohybují podle Citterbartové kolem 150 tisíc korun za rok. „Ale to nestačí ani na obdělání pozemků, na krmivo. Bez dotací český zemědělec nepřežije. Zapomíná se na ty, kteří dokážou dotáhnout výrobek do finále. Ti potřebují podpořit,“ míní drobná podnikatelka v potravinářském průmyslu, která loni dokonce dodala na trh s biopotravinami i konopný čaj.

„Děláme všechno možné i nemožné, abychom farmu udrželi. Abychom nezkrachovali jako jiní. V zahraničí podporují regionální produkty a tradice úplně jinými dotacemi než u nás. Ti, co vydrželi, by si zasloužili mimořádnou odměnu od státu. Mělo by být víc českých biopotravin, ale za těchto podmínek to nejde.“ 

  • Našli jste v článku chybu?