Menu Zavřít

Qweuipo

9. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Jak pracovat s e-mailem

WT100

Tak nějak patrně vypadala první zpráva na světě odeslaná elektronickou poštou, jejímž autorem byl inženýr Ray Tomlinson a která došla svému adresátovi někdy v roce 1971. Důvodem její nesrozumitelné podoby je, že vznikla náhodným přejetím prstů po klávesnici počítače. Nový druh komunikace byl na světě. A právě e-mailem se podrobně zabývá nová publikace autora Jiřího Hlavenky.
Předností této knihy je, že ji využijí jak začátečníci, tak internetoví profesionálové. Zatímco ti první poznají krok za krokem základy práce s elektronickou poštou a to, jakým způsobem funguje, druzí mohou polovinu díla zcela přeskočit a soustředit se třeba na problematiku usenetu nebo šifrování svých e-mailů.
Publikace je rozdělena do deseti kapitol, avšak tematicky se dá roztřídit do pěti významových celků: založení e-mailového účtu a používání služeb s ním spojených, práce s e-mailovým klientem Outlook Express, etiketa vystupování na internetu (takzvaná Netiquette), využívání usenetu a část pojednávající o bezpečnosti a ochraně proti spamu či virům.
Za velmi užitečnou a zajímavou věc vázanou na užívání elektronické pošty považuje autor usenet. Nápad propojit lidi, kteří spolu řeší v diskusní skupině specifickou problematiku, vznikl v roce 1979 na Duke University v Severní Karolíně ve Spojených státech. Po dvou letech byla první verze spuštěna na kalifornské univerzitě v Berkeley a pozvolna se začala šířit. „Usenet je síť počítačů (serverů) připojených trvale k internetu, které si navzájem vyměňují příspěvky (zprávy, ale i binární data), jež se vždy váží ke konkrétním diskusním skupinám,“ objasňuje pojem Jiří Hlavenka (str. 178). Dále popisuje, jak se do takových skupin dostat a co se v nich je možné dozvědět. Zároveň ale pro opatrné dodává, že účast v těchto fórech s sebou nese často obtěžování spamem. Usenetová komunita je totiž oblíbeným cílem spammerů, kteří z ní čerpají e-mailové adresy pro své aktivity.
Kapitolou, která se věnuje bezpečnosti používání elektronické pošty, se dílo uzavírá. Autor se v ní věnuje možným podobám ohrožení bezpečnosti sítě. Soustředí se na spam, viry a především možnosti, jak se s nimi vypořádat. Prostor dostalo i třeba diskutované kontrolování elektronické pošty ze strany zaměstnavatele. Poslední údaje uvádějí, že ve Spojených státech takto své podřízené „šmíruje“ sedmdesát procent firem. Pro společnost je sledování zvláště snadné, je-li připojena k internetu přes svou lokální síť. Jiří Hlavenka nabízí, jak se proti takovému jednání bránit. Jednak se dá zakrývat to, jaké internetové stránky si ze svého pracovního počítače prohlížíte, což obstarají některé anonymizéry, jednak se dají používat remailery, které mimo jiné občas podporují šifrování zpráv. Dalším stupněm jsou samozřejmě speciální šifrovací programy. Ty jsou velice kvalitní a rozluštit zprávy jimi kódované je těžké i pro profesionálního hackera. Komplikací však může být to, že stejný šifrovací program musí mít nainstalován také příjemce e-mailů. V části týkající se bezpečnosti se rovněž Hlavenka krátce věnuje elektronickému podpisu.
Zcela specifické místo v publikaci zaujímá etiketa neboli Netiquette, jakási pravidla chování v komunikaci prostřednictvím e-mailu. Nejenže má tato problematika samostatnou kapitolu, ale prostupuje celým obsahem. Autor upozorňuje na to, že by se měl každý na internetu chovat tak slušně, jak se chová ve skutečnosti. Elektronické prostředí by pak bylo lepší. Na druhou stranu ale nevysvětluje, kde se pravidla, uvedená v desateru, vzala. Byla někým stanovena, nebo vyplývají z jeho vlastních zkušeností?
Závěr představuje příloha v níž je předvedeno propojení e-mailu s mobilními telefony a konkrétní popis, jak vypadá u všech tří českých operátorů. Samozřejmostí je pak výkladový slovníček pojmů.
Kladem díla je jeho systematické a přehledné uspořádání, rady pro čtenáře jsou praktické. Jiří Hlavenka rovněž používá srozumitelný jazyk a odborné termíny užívá jen tam, kde je to nezbytně nutné. Výklad ještě vyjasňují jednoznačná přirovnání. Zápory vyplývají z toho, že publikace je pro laiky i odborníky zároveň. Tomu, kdo denně s elektronickou poštou pracuje, bude třetina knihy připadat jako plýtvání místem.

Hlavenka, Jiří: Používáme, využíváme a zneužíváme e-mail. Computer Press, Praha 2002. 210 stran. Doporučená cena 197 Kč.

  • Našli jste v článku chybu?