Menu Zavřít

Vysoké mzdy a slabá koruna. ČNB zvýšila úrokové sazby na jedno procento

27. 6. 2018
Autor: čtk

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na jedno procento. Pro růst sazeb hlasovala rada ČNB jednomyslně.

Důvodem zvýšení sazeb je podle analytiků tuzemský ekonomický vývoj. Výrazně rostou mzdy, koruna v posledních týdnech oslabila a inflace se dostala nad dvouprocentní cíl ČNB. „Koruna na oznámení výsledku reagovala posílením na 25,70 Kč/EUR,“ upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. K výraznějšímu zpevňování však bude podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy třeba dalších slovních intervencí představitelů ČNB během prázdnin. „Dnešní rozhodnutí je z hlediska trhů mírným překvapením. Je však logické a smysluplné,“ uvedl.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,5 procentního bodu na dvě procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

„Dnešní rozhodnutí centrální banky lze považovat za správné,“ uvedl hlavní ekonom INg Jakub Seidler. Vývoj ekonomiky podle něj není tlumen silnějším kurzem koruny, jak se předpokládalo. Ve své poslední prognóze ČNB čekala průměrný kurz koruny vůči euru ve druhém čtvrtletí 25,2 Kč za euro. Skutečný průměrný kurz koruny se podle Seidlera pohybuje kolem 25,6 Kč za euro.


Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Singerem:

Miroslav Singer: Dobře je a dobře bude

 Miroslav Singer


ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby letos na počátku února. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu. Na posledním měnovém jednání 3. května nechala bankovní rada úrokové sazby beze změny.

Ve čtvrtém čtvrtletí by pak podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského měla ČNB úrokové sazby zvýšit ještě jednou. „Dvoutýdenní repo sazba by tak na konci roku měla být na úrovni 1,25 procenta,“ uvedl.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Jednomyslné rozhodnutí

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo šest ze sedmi jejích členů. Na jednání nebyl přítomen viceguvernér Mojmír Hampl, který je výrazným zastáncem růstu úrokových sazeb. Pro zvýšení sazeb se vyslovili všichni přítomní členové. Na tiskové konferenci po jednání rady to uvedl guvernér centrální banky Jiří Rusnok.

Rada zároveň označila rizika pro odhadovaný vývoj ekonomiky v aktuální prognóze jako proinflační, tedy ve prospěch růstu spotřebitelských cen. „Bankovní rada vyhodnotila rizika stávající prognózy inflace na horizontu měnové politiky jako proinflační a hovořící ve prospěch dřívějšího zvýšení úrokových sazeb,“ uvedl Rusnok.

Mezi rizika zařadil slabší než očekávaný kurz koruny, vyšší než očekávanou inflaci a silnější inflační tlaky ze zahraničí.

EBF24

Čtěte dále:

Zmínka o výhradním právu ČNB vydávat české dukáty vyplašila firmy vyrábějící sběratelské mince

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).