Menu Zavřít

RADA V KLEŠTÍCH

20. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Státní orgány nedokážou zabránit propojování komerčních televizí

Vladimír Železný si velice dobře uvědomuje, že mezinárodní arbitráž ve sporu o televizi Nova s velkou pravděpodobností prohraje. „Špatně to dopadne. Určitě to dopadne špatně, přestože jsem nic neudělal, uvedl na toto téma naposledy v prosincovém rozhovoru pro časopis Týden. Ve sporu s americkou společností Central European Media Enterprises (CME) mu hrozí, že bude muset zaplatit zhruba 130 milionů dolarů, což je asi 4,5 miliardy korun, o které ho Američané žalují.

Aby předešel možné exekuci majetku, zbavil se (alespoň formálně) svých nemovitostí. Jeho nejcennějším přímým majetkem tak byl až donedávna šedesátiprocentní podíl ve sp olečnosti CET 21, která drží licenci, na jejímž základě vysílá televize Nova. České zákony sice nyní nedovolují exekuci obchodních podílů, ale - jak nedávno Železný sám upozornil na stránkách deníku MF Dnes - v Senátu bude brzy projednáván zákon, který má situaci změnit. Pokud arbitráž v Amsterdamu nakonec rozhodne ve prospěch CME, mohl by Železný o licenci přijít.

Schváleno.

Už od loňského září proto Vladimír Železný usiloval o to, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání s chválila navýšení základního jmění společnosti CET 21, kterého by se dosavadní majoritní vlastník nezúčastnil. Ještě v říjnu rada majetkové přesuny v CET 21 zamítla. Její členové však žádost projednávali znovu na posledním loňském zasedání, kte ré se uskutečnilo 21. prosince. Ačkoli mediální komise Parlamentu hned v září v jednohlasně přijatém usnesení radu vyzvala, aby „zabránila nevratným krokům v rámci současných majetkových poměrů v CET 21, její členové výzvu neuposlech li. Po opakovaném hlasování nakonec změnu schválili, když osm členů rady hlasovalo pro, dva proti a dva členové se hlasování zdrželi.

Vladimír Železný by měl podílníkem CET 21 zůstat i nadále, ale držet bude jen 11,78 procenta firmy. Ve společnosti však bude mít alespoň jednoho dobrého spojence. Tím je firma Edikon (24,5 procenta), v jejímž představenstvu zasedají Železného a dvokát Aleš Rozehnal a programová ředitelka televize Nova a jedna z nejbližších Železného spolupracovnic Líba Šmuclerová. Dalších čtyřiadvacet procent má získat společnost MEF Media, která patří do skupiny MEF Holding, jehož součástí je i společnost Česká produkční 2000, která nyní zajišťuje vysílání televize Nova.

V obklíčení.

Proti rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání okamžitě protestovala společnost CME. „Rozhodnutí rady bude zřejmě stát Českou republiku půl miliardy dolarů, protože se potvrdilo, že žaloba Ronalda Laudera (majoritní akcionář CME - pozn. redakce) je oprávněná, uvedl ve svém prohlášení prezident CME Fred Klinkhammer. Hovořil přitom o dalším mezinárodním řízení souvisejícím s televizí Nova, v němž Lauder žaluje Českou republiku na základě dohody o ochraně i nvestic, podepsané počátkem devadesátých let mezi Českou republikou a Spojenými státy. Podle Freda Klinkhammera by tak rozhodnutí rady mělo mít vliv nejen na spor mezi CME a Vladimírem Železným, ale i na spor s Českou republikou.

Šéf sněmovní mediální komise a místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer (ODS) ovšem proti rozhodnutí rady nic nenamítá. V rozhovoru pro týdeník EURO koncem minulého roku uvedl, že rada nebyla usnesením komise nijak vázána. „Usnesení není v tomto ohledu žádným závazným doku mentem, má spíše politický charakter.

Členové rady museli postupovat v souladu s Obchodním zákoníkem, který usnesení parlamentní komise nezná, uvedl dále Langer. Členové rady se navíc ocitli v obklíčení. Mohli sice v očekávání negativního rozsudku mezinárodní arbitráže navýšení základního jmění neschválit, ale pak by jim mohla hrozit žaloba ze strany CET 21, pokud by společnost v důsledku nízkého základního jmění nebyla schopna plnit své závazky.

Diváci z rady.

ebf - tip - debata

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání byla loni středem pozornosti nejen kvůli sporu o televizi Nova. Stále častěji zaznívají hlasy, že tento regulační orgán není schopen zajišťovat konkurenční prostředí v televizním byznysu. Hovoří se i tom, že dvě celoplošné komerční televize Nova a Prima jsou majetkově provázány prostřednictvím servisních společností, které zajišťují jejich vysílání. Česká nezávislá televizní společnost (ČNTS), která dříve zajišťovala v ysílání televize Nova a z 99 procent patří společnosti CME, zveřejnila na sklonku loňského roku v Hospodářských novinách inzerát upozorňující na personální a majetkové vazby mezi oběma televizemi, především společnostmi MEF Holding a Prima Plus.

Na inzerát reagovala Investiční a Poštovní banka, která má být stoprocentním vlastníkem FTV Premiéra, držitele licence pro vysílání televize Prima. Místopředseda představenstva IPB Libor Procházka zaslal 7. prosince 1999 Radě p ro rozhlasové a televizní vysílání dopis, v němž pouze potvrdil, že banka i nadále kontroluje FTV Premiéra, ačkoli tato společnost není „dočasně v jejím majetku. K propojení společností MEF Holding a Prima Plus se ovšem vůbec nevyjádřil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).