Menu Zavřít

RADĚJI DEN POČKAT

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Zahraniční obchod nelze hodnotit jen podle předběžné statistiky

Schodek zahraničního obchodu za měsíc srpen dosáhl 15,6 miliardy korun, což byl výrazně horší výsledek, než se čekalo. Ve srovnání se srpnem loňského roku se měsíční schodek prohloubil o třináct miliard korun. Po zveřejnění výsledku zahraničního obchodu (Český statistický úřad tak učinil 21. září) se objevila řada interpretací tohoto výrazného meziročního zhoršení salda obchodní bilance. Podívejme se, jak z hlediska komoditní struktury vypadá interpretace založená na detailních údajích zveřejněných Celní správou ČR, která na svých internetových stránkách publikuje detailní statistiku vždy s jednodenním zpožděním po Českém statistickém úřadu (ČSÚ), v tomto případě tedy v pátek 22. září.

Méně než dříve.
K výraznému meziročnímu zhoršení obchodního salda došlo v komoditních skupinách SITC–3 (nerostná paliva) a SITC–7 (stroje a přepravní zařízení). Významnější meziroční zhoršení bilance nastalo také u skupin SITC–6 (polotovary) a SITC–5 (chemikálie). K meziročnímu snížení přebytku došlo u skupiny SITC–8 (různé průmyslové výrobky, tedy u spotřebního zboží).
Skupina SITC–3 v srpnu meziročně prohloubila schodek o 4,1 miliardy korun. Na saldo obchodu s ropou a ropnými výrobky připadá meziroční zhoršení 2,4 miliardy, schodek u topného plynu se meziročně prohloubil o 1,9 miliardy korun. Není tedy pravda, že by ropa sama o sobě byla hlavní příčinou překvapivého srpnového deficitu – naopak, meziroční zhoršení je v případě ropy dokonce menší ve srovnání s propadem zaznamenaným v červnu a červenci.
Skupina SITC–7 zaznamenala v srpnu schodek 2,3 miliardy korun, což ve srovnání se srpnem 1999 znamená také zhoršení o 4,1 miliardy. Objevily se spekulace, zda příčinou nebyl nárůst dovozů automobilů v souvislosti se zářijovým zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Odpověď zní: Nikoliv. Přebytek v obchodě s osobními automobily v srpnu meziročně vzrostl o 1,8 miliardy korun a srpnový meziroční nárůst dovozů osobních automobilů o 12,4 procenta neznamená ve srovnání s předchozími měsíci letošního roku nijak vysoký růst.
Hlubší analýza nám však nabízí jiná zajímavá zjištění. Předně, aniž by na to ČSÚ upozornil, v srpnu bylo do České republiky dovezeno letadlo (případně letadla) v hodnotě 1,26 miliardy korun, což bilanci ve skupině SITC–7 samozřejmě značně zatížilo. Dále došlo k výraznému meziročnímu zhoršení salda u „zařízení k telekomunikaci a záznamu a reprodukci zvuku , u nichž byl letos v srpnu zaznamenán schodek 3,6 miliardy, což znamená meziroční zhoršení o 2,1 miliardy korun. Rozsah tohoto meziročního výkyvu je zcela mimo úroveň fluktuace obvyklou v předchozích měsících letošního roku. Žádná očividná a zřejmá interpretace tohoto faktu nebyla oficiálně podána, ale nákup telekomunikačních prostředků v souvislosti se zabezpečením průběhu zářijového zasedání Světové banky a MMF se nabízí jako možná interpretace. Ovšem opakuji, že v tomto směru pouze spekuluji.

Ocel a železo.
U polotovarů (skupina SITC–6) není meziroční zhoršování bilance žádnou novinkou. V srpnu ovšem činilo toto zhoršení 2,1 miliardy korun, což je mnohem více než v předchozích měsících. Za zmínku stojí položka „železo a ocel , kde se schodek meziročně propadl o více než jednu miliardu korun, u neželezných kovů zhoršení schodku činí 0,7 miliardy. Chemikálie – skupina SITC–5 – zaznamenaly prohloubení schodku o 1,5 miliardy korun. Ve srovnání se srpnem 1999 je zhoršení patrné zejména u plastů, organických a anorganických chemikálií.

Vybočení z řady.
Pozornost přitahují spotřební průmyslové výrobky (komoditní skupina SITC–8). Vyvolávají otázky a obavy ohledně možné akcelerace spotřební poptávky. V této kategorii se přebytek meziročně snížil o 0,6 miliardy korun. Rozhodující tlak na zhoršení ovšem přišel z kategorie, která tak úplně spotřební není: položka „odborné, vědecké a řídící přístroje zaznamenala meziroční zhoršení salda o 0,4 miliardy korun. Další dvě subkategorie s poměrně výrazným snížením byly obuv (0,26 miliardy korun) a oděvní výrobky a doplňky (0,2 miliardy). Meziročně se dovozy ve skupině SITC–8 zvýšily o více než 29 procent, což je hodně. Je to číslo zcela vybočující z vývoje v předchozích měsících, ale těžko lze na jeho základě usuzovat na nový trend.

MMF24

Více čísel, méně spekulací.
Nicméně podtrženo a sečteno, ze srpnového deficitu nelze vinit pouze ropu. Ve skupině nerostných paliv hrál vedle ropy velmi silnou roli topný plyn. Dále došlo k nárůstu deficitu u strojů a přepravních zařízení, ovšem nikoliv kvůli automobilům. Roli zde sehrála „telekomunikační technika a dovoz letadla (či letadel). Výrazné zhoršení je patrné také u polotovarů a chemikálií. U spotřebních průmyslových výrobků je sice nesympatický vysoký nárůst dovozů, ale samotné zhoršení obchodního salda zase tak moc výrazné – aby mohlo sloužit jako významný faktor vysvětlující nepříjemný srpnový výsledek zahraničního obchodu – nebylo.
Na závěr je nutno konstatovat, že podrobné hodnocení vývoje zahraničního obchodu je možno vypracovat vždy až na základě podrobné celní statistiky. V posledních několika měsících se totiž tržní interpretace a mediální komentáře založené na pouhé zprávě ČSÚ opakovaně ukázaly jako příliš spekulativní, předčasné a nepřesné.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).