Menu Zavřít

Raději na burzu

11. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Privatizace

PRAHA (vlp) – Výnos z prodeje firem ve vlastnictví státu přes kapitálový trh je srovnatelný s tím, kolik by šlo získat při prodeji strategickému investorovi. Pro trh kromě toho hovoří tradiční argumenty jako transparentnost, jednoduchost a rychlost prodeje. Pokud stát prodá v příštích dvou letech prostřednictvím kapitálového trhu podíly v pěti velkých firmách čekajících na privatizaci, získá 104 miliard korun. Nejvíce by měl vynést prodej majoritního podílu v Českém Telecomu.
„Za 51 procent akcií by stát podle naší analýzy mohl získat necelých 55 až 57 miliard korun,“ řekl hlavní analytik společnosti Atlantik FT Jan Schiesser. Výnos z přímého prodeje by byl přibližně 58 miliard. „Do výpočtu ceny dosažené v přímém prodeji jsme započítali také pětiprocentní prémii za majoritu, kterou však stát vůbec nemusí inkasovat,“ řekl Schiesser. Naopak prémie vůči současné tržní ceně akcií by na kapitálovém trhu dosáhla až šesti procent.
Pokud by Český Telecom získal finanční investor, musí si ministr financí navíc z rozpočtových příjmů v následujících čtyřech až pěti letech odečíst celkem tři miliardy korun. „Takový kupec by si na nákup akcií Českého Telecomu potřeboval vzít úvěr ve výši 50 až 70 miliard korun. Výsledkem toho by byl výrazný pokles zisku, volného cash flow a zastavení výplaty dividend na období čtyř až pěti let,“ dodal Schiesser.
Z rozboru společnosti Atlantik FT rovněž vyplývá, že zpeněžení 17,5procentní minority v ČEZu na burze přinese téměř 30 miliard. Při konzervativním předpokladu pětiprocentní ztráty vůči ceně na trhu by výnos státu mohl dosáhnout 27,5 miliardy korun. Pravděpodobnější je však prodej akcií s nulovým diskontem nebo prémií na úrovni tří procent. Menšinový podíl v České poště by měl vynést 4,8 miliardy korun, 49 procent Českých aerolinií 4,7 miliardy. Ještě lukrativnější je Česká správa letišť. Schiesser hodnotu 49 procent akcií vlastníka ruzyňského letiště oceňuje na 7,1 miliardy korun. „Hodnota sta procent akcií správy letišť je až 16 miliard korun. Celé České aerolinie mají hodnotu 10,7 miliardy a Česká pošta jedenáct miliard korun,“ dodal analytik.

Odhad výnosů z privatizace
Firma Konzervativní odhad - Realistický odhad

WT100

  • Český Telecom (51% podíl) 54,6 - 57,2
  • ČEZ (17,5%) 29,0 - 29,6
  • Česká pošta (49%) 4,6 - 4,8
  • ČSA (49%) 4,5 - 4,7
  • ČSL (49%) 6,7 - 7,1
  • Celkem 99,3 - 103,5

(v miliardách korun)
Pramen: Odhady a výpočty Atlantik FT

  • Našli jste v článku chybu?