Menu Zavřít

Raději turisty než auta

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

CIF24

Na Řecko se upíná pozornost celého světa, a tak čtenář jistě pochopí, že makroekonomická dvoustrana je tentokrát trochu monotematická. Očekávané vystoupení helénské republiky z eurozóny by mělo dopad i na českou ekonomiku. A převážně by šlo o efekt nepřímý, to jest hlavně prostřednictvím turbulencí na finančních trzích. Ale co čeští vývozci?
V žebříčku objemu českého exportu Řecku nepatří žádná horní příčka, s 37. pozicí se umístilo i za Spojenými arabskými emiráty nebo Hongkongem. Při pohledu na strukturu zabírá dle očekávání největší podíl opora tuzemského průmyslu, tedy automobily. Srovnání posledních let však vypovídá o tom, že pokles spotřebitelské poptávky Řeků se odrazil i na jejich nižším zájmu o škodovky.
O to větší roli hraje hotovost, kterou pod Olympem utrácejí čeští turisté. Není překvapením, že mnohem více než automobilky nebo strojírny jsou v Řecku zainteresovány české cestovky či letečtí přepravci. Řecko je čtvrtou nejnavštěvovanější destinací, loni tam vycestovalo 318 tisíc Čechů a podle statistik ruzyňského letiště do Řecka směřovalo 16 procent z celkového počtu cestujících v charterových letech. Před začátkem léta prý zájem neutuchá.

  • Našli jste v článku chybu?