Menu Zavřít

Radek Neumann: Přátelství, jež vyšlo draho

2. 8. 2012
Autor: profimedia.cz, E15

Když se po měsících příprav a nažhavování investorů na největší technologické IPO v historii ocitly akcie společnosti Facebook na burze, tábory investorů a expertů netrpělivě očekávaly další vývoj. Skeptici nakonec tahali za delší konec provazu a jediným, kdo na IPO skutečně vydělal, byl zakladatel Mark Zuckerberg a další investoři, kteří již akcie Facebooku drželi a s největší pravděpodobností se jich zbavili tak rychle, jak to jen šlo.

Při upisovací ceně 38 dolarů za akcii se tržní cena nyní nachází téměř o 50 procent níže, což je za necelé tři měsíce slušný pokles. Nejnovější hospodářské výsledky špatnou kondici Facebooku jen potvrzují. Analytici jsou nejednotní a cílové ceny se pohybují od 25 do 49 dolarů za akcii. Multimiliardový byznys postavený na potřebě lidí „být v kontaktu“ ve virtuálním světě se zatím neukázal jako schopný splnit očekávání investorů a analytiků na vývoj ziskovosti a dalších ekonomických ukazatelů.

Impozantní nárůst počtu uživatelů tohoto „harvardského projektu“, který nyní převyšuje 900 milionů, je paradoxně také hlavní brzdou růstu ekonomické výkonnosti firmy. Zvyšující se náklady na provoz systému nejsou zatím vykompenzovány růstem tržeb z placených služeb, navíc se po vstupu společnosti na burzu někteří významní inzerenti stáhli a Facebook stojí před otázkou, jak svůj sociální model zasadit do reality a funkční síť převést na profitabilní byznys.


Čtěte také:

Bance UBS prudce propadl zisk kvůli sázce na Facebook

Výsledky Facebooku předčily očekávání. Akcie ale výrazně padají

Akcie Facebooku se po zveřejnění výsledků rekordně propadly

ebf - tip - debata


I přes obrovský marketingový potenciál, dokud bude Facebook převážně místem pro virtuální přátelství dětí a adolescentů, je rozumné se jeho akciím i při současných výprodejových cenách zdaleka vyhnout.

Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).