Menu Zavřít

Radek Palata: Hezká, ale stále jen prázdná gesta

27. 7. 2015
Autor: čtk/AP

Spojené státy a Kuba před týdnem na slavnostní ceremonii oficiálně obnovily diplomatické vztahy. Jde o další významný krok, ovšem stále jen formální, k plné rehabilitaci Kuby v rámci mezinárodního společenství. To hlavní, nač všichni čekají, je ovšem zrušení tíživého a dosud takřka úplného amerického obchodního embarga vůči Kubě. To platí téměř od počátku tamní socialistické revoluce.

Evropská unie v této věci postupuje vůči Kubě otevřeněji. Francouzský prezident Hollande při své květnové návštěvě Havany za zrušení amerického obchodního embarga otevřeně lobboval.

Pro řadu evropských společností, které by na Kubě rády podnikaly a investovaly, jde totiž o věc velmi tíživou a vyvolávající složitá dilemata. Je pro nás Kuba díky vysokému růstovému potenciálu zajímavější než stabilní, ale nasycený trh USA? Dosud je nutné si vybrat. Kdo podniká na Kubě, nesmí pošilhávat po americkém trhu. Ostře to pocítila například francouzská banka BNP Paribas, která od USA loni dostala pokutu v řádu miliard dolarů. Mimo jiné právě za spolupráci s Kubou (a rovněž zapovězeným Íránem a Súdánem).

Kuba bude brzy jistě zajímavým trhem. Jako bývají všechny země, které se po tíživém období sankcí vymaňují ze svých hospodářských potíží. To platí pro Havanu stejně jako pro Teherán. Na takzvaném ostrově svobody už byla i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a řekla to poměrně jasně: Máte více příležitostí než my, a proto je rozhodně dobré vzájemné vztahy posilovat.

Do případného střídání v Bílém domě ale stejně nelze očekávat podstatné změny v kubánské politice republikánů. Příležitost sklidit plody oteplení americko-kubánských vztahů si jistě raději nechají pro sebe

Barack Obama po zkušenostech z globální krize roku 2008 dělá pro růst americké ekonomiky, co může, takže ze strany jeho administrativy jsou cítit podobné postoje. Na zrušení obchodního embarga však prezident nestačí. To může udělat jen Kongres, v němž teď nevládnou prezidentovi demokraté, nýbrž opoziční republikáni.

V zemi se navíc na plné obrátky rozjíždí kampaň před prezidentskými volbami. Republikáni nebudou chtít přihrávat Obamovi politické body za výhody spojené s uvolňováním vztahů s Kubou.

Z pole republikánských kandidátů už proto zaznívá, že rušení obchodního embarga, ba ani politika uvolňování vztahů s Kubou nepřichází v úvahu, dokud budou v Havaně vládnout komunisté obecně a bratři Castrové především. Jinými slovy nejdříve svobodnou Kubu, pak vše ostatní. Takto ostré postoje lze slyšet hlavně od silně vyhraněných a také hispánských republikánských kandidátů. Stranické špičky, mezi něž patří i favorit Jeb Bush, vůči Kubě tak příkré nejsou.

Do případného střídání v Bílém domě ale stejně nelze očekávat podstatné změny v kubánské politice republikánů. Příležitost sklidit plody oteplení americko-kubánských vztahů si jistě raději nechají pro sebe. Každopádně dokud nepadne embargo, jsou všechna gesta sbližování jistě hezká, ale v podstatě prázdná.

Autor je publicista


Čtěte také:

Kuba chce, aby lepší vztahy s USA provázelo i zrušení hospodářského embarga

EBF24

Ambasády Kuby a USA se mohou otevřít již koncem května, tvrdí Raúl Castro

USA uvolňují embargo vůči Kubě, padl zákaz dovozu doutníků

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).