Menu Zavřít

Radek Palata: KLDR se stává jen figurkou velmocí

7. 3. 2016
Autor: čtk/AP

Řešení zoufalé situace KLDR leží jen v rodině východoasijských národů, do níž se musí vrátit. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN z minulého týdne uvalila na Severní Koreu nejpřísnější sankce, jaké kdy byly uplatněny proti kterékoli zemi za posledních 20 let. Mnohé ale bude záležet na tom, jak si jejich obsah ta která členská země OSN vyloží a jak bude sankce uplatňovat v praxi.

Zadní vrátka pro benevolentní přístup totiž zůstala v humanitárním aspektu sankcí. Obchodní restrikce jsou namířené výhradně k potlačení vojenského potenciálu KLDR. Zakazuje se například poskytování obchodem generovaných finančních zdrojů, které by mohly přímo podporovat vojensko-průmyslový komplex Severní Koreje.

To by při určitém výkladu vycházejícím ze znalostí mocenských poměrů v KLDR znamenalo prakticky úplné obchodní embargo, protože sankce vyžadují kontrolu zcela všeho nákladu směřujícího na severokorejské území a také ven. Ale jak třeba zjistit, zda zrovna to nebo ono nakoupené severokorejské uhlí nebo železo naplní vojenskou kasu, zatímco jiné zase hladovějící žaludky obyvatel?

Humanitární situace v Severní Koreji se přitom bezpochyby dramaticky zhoršuje. Podle OSN nyní hladoví již kolem deseti milionů Severokorejců, tedy téměř polovina populace. Situaci dokreslují v posledních letech také zprávy o boomu ve výrobě drog a obchodu s nimi, především s metamfetaminy přezdívanými krystal, v pohraničí mezi Čínou a KLDR. Zaznamenány byly i případy dezercí severokorejských vojáků, kteří vraždili a okrádali Číňany třeba jen kvůli jídlu.

Tradiční vydírání

Bývá neblahým zvykem severokorejských vládců, že v krizových situacích svět vydírají svou jadernou hrozbou, která se nyní násobí dostupností raket dlouhého doletu schopných nést nukleární hlavice. Podle údajů čínských expertů z loňského jara KLDR nyní disponuje až dvaceti hlavicemi a je schopna ročně produkovat až desítku dalších.

Mezikontinentálními raketami se KLDR chlubí už od roku 2012. Signály vyslané Pchjongjangem letos v lednu a únoru jaderným výbuchem a vysláním satelitu do vesmíru je proto nutno brát velmi vážně. To se na postojích v OSN odrazilo.

Takové arzenály už jsou schopné narušovat strategickou rovnováhu nejen ve velmi citlivé oblasti východní Asie, ale prakticky na celém světě. Jakákoli hlubší bezpečnostní krize kolem Severní Koreje by se odrazila i na motorech globální ekonomiky v Číně, Japonsku a Jižní Koreji.


Přečtěte si: Práce 20 hodin denně. KLDR posílá občany otročit do ciziny, včetně Polska


Pokud se jaderné arzenály nacházejí v rukách takových totalitních excentriků, jací dnes sedí v Pchjongjangu, tím hůře.
Nestabilitě nahrává i rostoucí multipolarita mocenského uspořádání světa. Je však velkým štěstím, že nová generace vedení Číny jaderné vydírání KLDR zostra odmítá, což je patrné na značném ochlazování vzájemných vztahů, alespoň v politické sféře.

Podobně kriticky, i když dosti ambivalentně, k Severní Koreji v nedávné minulosti přistupovalo také Rusko. To se sice snažilo bezpečnostní situaci kolem KLDR fixovat, ale například v dubnu 2014 jí odpustilo prakticky veškerý dluh v hodnotě deseti miliard dolarů v zájmu výstavby železnice a plynovodu do Jižní Koreje.

Obavy budí změna postoje Ruska, které hovoří o nové spojenecké síti od Kuby přes Vietnam až po KLDR.

Varovný je obrat ve strategických postojích Ruska po ukrajinské krizi: vojenští představitelé Moskvy začali hovořit o budování nové spojenecké sítě od Kuby přes Brazílii po Vietnam a Severní Koreu, což se má týkat i vytváření zámořských základen.

Severní Korea nikdy nebude hrát ve světovém mocenském uspořádání zásadní roli, ale může se stát důležitým hracím kamenem v souboji velmocí. To by si měl Pchjongjang uvědomit. Návrat k jednacímu stolu o jaderném odzbrojení je jednou z cest, jak se vrátit do rodiny národů východní Asie, kam KLDR patří a vždy patřit bude. Jedině u ní lze hledat dlouhodobé řešení zoufalé situace, v níž se Severní Korea bezesporu ocitá.

Autor je publicista


Čtěte také:

MMF24

KLDR vypustila raketu dlouhého doletu, mimořádně zasedne Rada bezpečnosti

Soul zvažuje konec zóny Kesong, KLDR by přišla o zdroj tvrdé měny

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).