Menu Zavřít

Radek Palata: Obamovy velké vize a svázané ruce

20. 2. 2013
Autor: čtk

Letošní projev prezidenta Baracka Obamy o stavu unie představil nejen cíle jeho druhého funkčního období, ale také širší vizi rozvoje Spojených států. Mluvilo se o energetické soběstačnosti, vzdělání, podnikatelské atraktivitě a v neposlední řadě o sociální spravedlnosti.

Zásadním opatřením v poslední oblasti by měl být Obamův návrh zvyšování minimální mzdy nejprve o pevnou částku a pak automaticky podle inflace. Je třeba říci, že ekonomické studie se neshodují v tom, zda je to z pohledu trhu práce dobrý nápad. Obama se nicméně přiklání k tomu, že vyšší minimální mzda udělá z příslušníků nízkopříjmových skupin silnější vrstvu spotřebitelů, což má v důsledku americké ekonomice pomoci.

Na jiném místě projevu Obama upozornil, že Amerika se dál potýká s vysokou nezaměstnaností a nízkou úrovní mezd, zatímco zisky korporací tvořících páteř americké ekonomiky závratně rostou. V čem je tedy problém? Asi ve špatně nastavených pravidlech, která málo reagují na to, že stále modernější výroba vyžaduje stále méně lidské práce. Potřebu vytvářet v USA dobře placená pracovní místa zmiňoval Obama mnohokrát, nejen při poslední zprávě o stavu unie. Těžko říci, zda je zrovna zvýšení minimální mzdy krok tímto směrem.

Hlubší problém Obamova vládnutí však spočívá v tom, že pro jakékoli významné kroky bude jeho administrativa potřebovat jasnou podporu legislativy, tedy Kongresu. I Obamův demokratický předchůdce Bill Clinton měl velké cíle, ale mnoho z nich se roztříštilo o hradbu rozděleného Kongresu. Obama na tom není o nic lépe. S kongresmany se Obamova vláda pravidelně a usilovně utkává a většinou to přes dílčí příměří připomíná vleklou zákopovou válku.

O trvajícím napětí mezi Kongresem a Bílým domem svědčí i překvapivé zablokování nástupu republikána (!) Chucka Hagela do čela ministerstva obrany. Pokud republikáni budou Kongres dále blokovat, může demokratická administrativa tuto hráz překonávat vlastními exekutivními opatřeními, ale žádné rozhodné vládnutí z toho nekouká, a Obama to ví.

Asi i proto v projevu naznačil i ústupky republikánům. Stručně, ale přece hovořil o omezení výdajů na zdravotnický program Medicare pro důchodce a Medicaid pro hendikepované a příjemce sociálních dávek. Oba od svého zavedení v polovině šedesátých let rychle bobtnají.

Na oplátku prezident žádá zajištění lepšího a dostupnějšího profesního vzdělání a bije se za rozšíření předškolní výchovy. Obecně se Obama snaží naplňovat vizi návratu pracovních příležitostí na území USA. Slovy tedy určitě. Pokud jde o činy, jsou jeho ruce dost svázané.


Čtěte také:

Obama chce víza pro technologické startupy. Dotknou se i Čechů

Slavnost ve Washingtonu: Obama složil slib a zahájil druhé funkční období

EBF24

Vyřeší spor o dluh v USA „kouzelná“ bilionová mince?


Autor je publicista

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).