Menu Zavřít

Radek Palata: Republikáni sázejí na názorovou duhu

8. 7. 2015
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Brad Knabel via Flickr

V americké kampani prezidentských voleb 2016 se už začíná vyjasňovat. Republikáni to rozjíždějí ve velkém stylu, když se před srpnovou uzávěrkou hlásí už víc než tucet uchazečů o prezidentskou kandidaturu. Demokraté volí jiný postup. Soustřeďují síly a zdá se, že hodlají vše vsadit na jedinou kartu jménem Hillary Clintonová.

Oznámeny byly sice už čtyři demokratické kandidatury, ale právě Clintonová se zdá jedinou ve finále volitelnou uchazečkou o Bílý dům. Ostatní demokratičtí kandidáti se vedle ní jeví spíše jako extroverti z krajních proudů. Pokud se tedy ještě nerozhoupe nějaká jaká váha typu současného viceprezidenta Joea Bidena. Ten si to zkusil už v letech 1988 a 2008. Jinak má Hillary Clintonová mezi demokraty cestu vcelku volnou.

Republikáni zjevně nehodlají nic podcenit. Z chumlu před primárkami se do finiše probojují určitě jen hodně ostřílení kandidáti. Obsah demokratické kampaně tedy bude muset být velmi poutavý; samotné kouzlo osobnosti Hillary Clintonové, jejíž manžel dvakrát prezidentoval v devadesátých letech, stačit nebude.

Prostě jen "Jeb!"

Rodinnou prezidentskou historii má za sebou i dosud nejpopulárnější republikánský kandidát na prezidenta Jeb Bush. Prezidentoval jeho otec i starší bratr. Jeb Bush, bývalý guvernér politicky důležitého státu Florida, tento hendikep řeší lakonicky. Své příjmení z titulků kampaně zcela vymazal a říká si v ní prostě jen „Jeb!“.

Velkou otázkou pro klany Clintonů i Bushů je, zda sponzoři finančně stále náročnějších volebních kampaní dají nakonec skutečně přednost jistotě před neotřelostí. Pokud ne, může demokraty ještě mrzet, že jim na rozdíl od republikánů nepředkládají širší výběr.

Šance "latinos"

Vzhledem k probíhající nápravě vztahů s Kubou a šířící se mocenské konkurenci vůči USA v Latinské Americe jsou pro evropského pozorovatele zajímavými republikánskými kandidáty potomci kubánských imigrantů Marco Rubio a Ted Cruz. Mladí, konzervativně založení politici, kteří by po volbách i přes neúspěch v souboji o Bílý dům mohli zastávat důležité funkce. Jejich předpoklady souzní i s Bushovými, jenž poukazováním na své manželství s Mexičankou intenzivně operuje ve voličských vodách amerických „latinos“, kteří představují už desetinu elektorátu.

Pro naši část Evropy, kde se vzhledem k řadě bezpečnostních hrozeb potřebujeme spoléhat na pevnou vazbu Severoatlantické aliance, by kromě Jeba Bushe, který tento region nedávno sám procestoval, měl být předmětem zájmu také Lindsey Graham, blízký spojenec prezidentského kandidáta z roku 2008 Johna McCaina, známého jestřába v Senátu.

Do srpna, kdy republikáni budou rozhodovat o zúžené listině deseti kandidátů na prezidenta, se může objevit ještě mnohá další politicky těžká váha. Třeba Chris Christie, který by jako úspěšný guvernér jinak tradičně modrého státu New Jersey posílil středové názorové spektrum, jež dosud dává největší šance Jebu Bushovi. Z toho, co se děje po loňském briskním ovládnutí Kongresu republikány, je patrné, že právě schopnost prezidentského kandidáta nalézt konsensus mezi krajními postoji bude pro voliče v listopadu 2016 jedou z rozhodujících vlastností.


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Prezidentské volby v USA: boj o Bílý dům se zvolna rozjíždí

Spekulace skončily: Clintonová bude kandidovat na prezidentku USA

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).