Menu Zavřít

Rádi by dvojnásobek

20. 4. 2006
Autor: Euro.cz

SungWoo Hitech

MMF24

PRAHA (zao) - Jihokorejská společnost SungWoo Hitech, která v Ostravě od loňského roku staví nový závod na výrobu dílů automobilových karoserií, chce pro své záměry ještě jeden pozemek. Původních šestnáct hektarů nestačí a Korejci by rádi tuto plochu zvětšili na dvojnásobek. Původní pozemky SungWoo získala od města za symbolickou jednu korunu, podobně výhodné prostory však již ostravští radní k dispozici nemají.
Řešením se zdá být průmyslová zóna v Mošnově, kterou dříve odmítla automobilka Hyundai. „Nemám strach, že Mošnov zůstane prázdný, už dnes je zaplněný téměř ze tří čtvrtin. Nyní se musíme hlavně co nejrychleji postarat o infrastrukturu, aby zde investoři mohli začít stavět,“ říká náměstek ostravského primátora Petr Kajnar. Mošnovský pozemek však pro SungWoo nebude zdarma, Ostrava si představuje cenu okolo tří set korun za hektar. „Je to zhruba polovina tržní ceny,“ dodal Kajnar.
SungWoo hodlá v Česku během tří let investovat necelých pět miliard korun a vytvořit patnáct set nových pracovních míst. Testovací výroba v ostravském závodě by měla začít už letos v červenci a na plný provoz, který představuje díly karoserií pro tři sta tisíc vozů ročně, se Korejci chtějí dostat do dvou let. V tomto období půjde prakticky celá produkce SungWoo do blízké továrny Kia v Žilině a po naběhnutí plného provozu by hlavním odběratelem továrny měla být automobilka Hyundai.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).