Menu Zavřít

Radiátory po sto prvé

15. 11. 2002
Autor: Euro.cz

ČKA dala přednost společnosti Odien

Perou-li se dva, třetí se obvykle směje. Na tuto mnohokrát prověřenou pravdu by mohl doplatit výrobce radiátorů Korado. O koupi tohoto v posledních letech sice ztrátového a vysokým investičním úvěrem zatíženého, ale přesto zajímavého podniku již více než rok vedou boj dvě skupiny. Válka je to lítá - znesvářila i původní zakladatele a spolumajitele firmy. A pokud se boje potáhnou i nadále, mohlo by Korado definitivně přijít o dobré postavení na evropském trhu, na čemž by vydělali jen a jen jeho konkurenti.
Jeden z prodávajících - Česká konsolidační agentura (ČKA) - se však minulý pátek (15. listopadu) konečně rozhodla výběrové řízení uzavřít. Zelenou by měla dostat akviziční firma Czech Radiators B.V., kterou vlastní z jedné desetiny společnost Odien, zbytek drží Goldman Sachs a sdružení amerických finančních investorů Gildea. Týdeníku EURO verdikt potvrdil člen dozorčí rady ČKA, který si nepřál být jmenován vzhledem k tomu, že soutěž ještě není oficiálně uzavřena. „Konsolidační agentura doporučí firmu Czech Radiators, její spoluvlastník Odien v zemi působí již delší dobu a stojí za ním silní finanční partneři. Konečné slovo však bude mít vláda,“ uvedl zdroj.

CIF24

Brabec v hrsti rozhodně není.

Konsolidační agentura se měla původně rozhodnout již o týden dřív, ale vyžádala si ještě čas na rozmyšlenou. Firma Czech Radiators za Korado a pohledávku nabídla něco přes miliardu korun. Tato suma byla impulsem pro jejího rivala - společnost ASOK, která již na počátku tendru nabízela velmi podobnou cenu, aby se opět přihlásila o svá práva. Konsorcium ASOK založila česká finanční společnost DB Invest a německý výrobce radiátorů Schaefer. „ASOK je spojením finančního a strategického partnera, čímž splňuje původní podmínku soutěže. Firma Schaefer navíc v České republice provozuje již čtyři výrobní podniky a svoji pozici zde chce dále rozvíjet,“ uvedla mluvčí konsorcia Denisa Schulzová. Dodala, že ASOK se celou dobu drží původně stanovené ceny. Naproti tomu nabídka společnosti Czech Radiators byla údajně v prvním kole soutěže výrazně vyšší, a proto byl ASOK loni v listopadu z tendru vyřazen. I kdyby vláda dala na doporučení Konsolidační agentury, nemá Odien vyhráno. Prodej akcií Korada by totiž mohl blokovat jeden z jejích fyzických akcionářů a bývalý obchodní ředitel Bedřich Brabec. Ten v podniku drží 9,15 procenta základního jmění a nehodlá se jich vzdát. Naopak rád by uplatnil své předkupní právo na ostatní akcie, finance prý sežene bez problémů.

ASOK versus Odien.

Korado se do područí tehdy ještě Konsolidační banky dostalo v roce 1999, kdy jí Česká spořitelna převedla třímiliardovou pohledávku za Koradem v rámci předsvatebního čištění úvěrového portfolia. O rok později Konsolidační banka desetinu této částky kapitalizovala, a získala tak 34 procent akcií Korada, dalších 29 procent drží Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) a zbylých 36 procent se rovným dílem dělí mezi čtyři fyzické osoby - původní zakladatele a manažery podniku.
Loni v září se ČKA a Evropská banka rozhodly prodat své podíly ve výrobci radiátorů a požádaly i ostatní akcionáře, aby se připojili ke smlouvě o společném prodeji akcií a pohledávek. Organizaci tendru dostala na starost společnost CAIB a ačkoliv se obchodní ředitel Brabec k dohodě nepřipojil, soutěž byla vyhlášena. V prvním kole zvítězila s nejvyšší nabídkou firma Czech Radiators. Brabec jí však nemíní své akcie prodat. Říká, že mu jde o rozvoj podniku a nechce, aby se jeho dítko dostalo do rukou překupníků. Společnost Odien, která se se zbylými třemi z původních zakladatelů domluvila na další spolupráci, momentálně žádného strategického partnera nemá a netají se tím, že Korado po nezbytné restrukturalizaci nabídne k dalšímu prodeji. Pro Brabce, který je připraven bránit svá předkupní práva i soudní cestou, by bylo přijatelné i případné vítězství konsorcia ASOK, respektive podniku Schaefer, s nimiž se již dohodl na spolupráci. Pokud se však přece jen rozhoří soudní pře, jediný, kdo ztratí, bude Korado a potažmo stát, který tak nezbytně na celé transakci jen prodělá.

  • Našli jste v článku chybu?