Menu Zavřít

RADIT CHCE OSM FIREM

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Privatizace Unipetrolu

PRAHA – Přes skandální vývoj kolem výběru poradce pro privatizaci energetického sektoru, další vládní tendr, tentokrát na poradce pro privatizaci petrochemického holdingu Unipetrol, pokračuje. Závazné nabídky podalo osm zájemců (viz tabulka). Meziresortní komise má doporučit nejlepší nabídky výkonnému výboru Fondu národního majetku (FNM) jako zadavateli této státní zakázky příští týden. Nabídky, které byly doručeny na FNM, však nejdříve posoudí právníci, zda v nich nejsou formální nedostatky. „Při výběru poradce pro privatizaci Unipetrolu si musíme vzít zásadní poučení z nešťastného vývoje kolem výběru poradců pro prodej energetiky. Mezi výkonným výborem FNM a meziresortní komisí už musí existovat koordinovaná komunikace a nabídky musí hodnotit podle stejného klíče, řekl týdeníku EURO člen dozorčí rady FNM a poslanec ODS Oldřich Vojíř.

EBF24

Ačkoliv vláda počítá s prodejem více než dvoutřetinového podílu státu v Unipetrolu letos, Pavel Mertlík minulé pondělí v rozhovoru pro deník Právo řekl, že se do voleb v roce 2002 prodat nestihne.

FNM v polovině března vyzval jedenáct společností k podání závazných nabídek. V řádném termínu jich došlo jen osm. Firmy ABN Amro Bank (AAB) a Arthur Andersen (AA) se nepřihlásily. Týdeník EURO má informace, že obě doufají, že uspějí jako poradci pro privatizaci plynárenství, neboť v hodnocení meziresortní komise získaly nejvíce bodů, AAB 121 a AA 112 (EURO 15/2001).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).