Menu Zavřít

Radnice získá na podzim první PPP byty

6. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Město Praha

ebf - tip - debata

PRAHA (bor) - Pražská radnice získá na podzim první byty, do kterých nemusela investovat ani korunu z městské pokladny. V Běchovicích převezme od stavební společnosti Hochtief deset bytů ve dvou čtyřpodlažních domech. Komplex s 85 rezidencemi, který vyrůstá v Českobrodské ulici, představuje pilotní projekt spolupráce města Prahy se soukromými investory (PPP).
Prvních deset PPP bytů využije městská část Praha-Běchovice. „Domy vyrůstají na místě bývalého rozpadajícího se statku. Pro městskou část by bylo finančně náročné zajistit prostředky, byť jen na demolici. Tím, že se podařilo nalézt investora, získá městská část nejen deset nových bytů, ale zlepší se i infrastruktura. V okolí domů se postupně zrodí nové centrum Běchovic,“ uvedl starosta městské části Jiří Santolík.
Podstatou partnerství města s privátním sektorem je, že radnice poskytne firmám pozemky připravené pro rezidenční výstavbu a investoři jí převedou adekvátní část postavených bytů. Náměstek primátora Jan Bürgermeister předpokládá, že Praha získá tímto způsobem tisíce bytů. „Tuto konstrukci jiných zdrojů k zajištění bytové výstavby pro potřeby města zkoušíme poprvé. Určitě představuje cestu do budoucna. Pro rok 2007 již neplánujeme zapojení daňových výnosů do výstavby bytů. Projekčně a majetkově máme připraveny další dva tisíce bytů. Konkrétnější budu moci být až poté, co s těmito projekty seznámím radu města,“ uvedl Bürgermeister. Jak již dříve řekl týdeníku EURO, necelá tisícovka bytů by měla vyrůst v Kyjích. Další projekty se připravují na Černém Mostě nebo v Praze 3, v lokalitách Vítkov a Parukářka (EURO 25/2005).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).