Radek Holub pracuje ve varně, jeho žena hlídá chod a hospodaření pivovaru a dcera běhá za výčepem. Zhruba tak funguje Rodinný pivovar Radobyčice na kraji Plzně. Pivo se tu vaří od roku 2016, ovšem Radek Holub má s výrobou mnohem delší zkušenosti, dlouhou dobu si dělal pivo doma na sporáku. „Myšlenka na vlastní pivovar přišla před sedmnácti lety, tehdy tady v okolí fungovala jen Modrá hvězda v Dobřanech,“ vzpomíná Holub u čerstvě načepované pšenice. Před ním a jeho rodinou byla ještě zdlouhavá a poměrně náročná cesta.
Stavba pivovaru ve staré radobyčické stodole trvala celých pět let. Radek Holub totiž veškerou technologii vymyslel a pak i sám s manželkou - mimochodem pivu propadla i ona - sestavil.
Vybavuje si, jak úmorné pro ně byly poslední měsíce budování, kdy už on ani jeho žena neměli téměř žádnou energii.
Klid nemají ani teď, kdy pivovar funguje na plné obrátky. O Holubovo pivo je stále větší zájem. „Návštěvnost stoupá i bez reklamy,“ těší Holuba. Říká, že pivovarský výčep je postavený především na cyklistech.
Když přijde řeč na jednotlivé složky, Radek Holub nechce být příliš konkrétní, aby neprozradil své receptury. „Kvalita piva je dána surovinami,“ reaguje jen s tím, že třeba slad odebírá z kounické humnové sladovny Karla Klusáčka.
Během naší návštěvy Rodinného pivovaru Radobyčice jsme se zaměřili na to, jak Holub zvládá spodní kvašení. Začali jsme u Světlé výčepní desítky s příjemnými 3,9 procenta alkoholu. A hned po prvním loku přicházejí dobré pocity. Pivo voní chmelem, díky bohatým dávkám kvalitního sladu působí plně, v osvěžující chuti se objevuje mírný říz a celkově má desítka výbornou pitelnost.
A jestliže chválíme výčepní, minimálně stejná slova uznání si zaslouží i Světlý ležák nabízející 5,4 procenta alkoholu.
Ideálně hořké pivo nutí pijáka k dalším a dalším lokům, zaujme i citelným řízem a výraznou sytostí. •
Rodinný pivovar Radobyčice Radobyčická náves 318, Plzeň Sládek: Radek Holub