Menu Zavřít

Radosti klasiky

8. 10. 2012
Autor: Euro.cz

Aby si jeden užil domácí kuchyně, musí vycestovat z centra Prahy, kde podniky založené na české tradici nedosahují kýžené úrovně

Hezká restaurace s báječnou českou kuchyní ve Vysočanech? Nenechte se vysmát, od dřevních dob památné a dávno již zaniklé Slovanské lípy tam taková není! To byla první reakce na informaci o prý velice příjemné hospůdce v nitru vysočanské radnice. Možná pár obědů pro pány radní, něco piv večer při sportovním přenosu. Ta zpráva mi ale vrtala hlavou, co kdyby přece? Proto příští cesta do čtvrti, kam se často nevydávám, byla rozšířena o návštěvu České hospůdky Na Radnici.

Škvarková chyba První pohled do interiéru dal za pravdu řečem o přívětivosti lokálu. Dvě velké místnosti, obě s citem zařízené. Kombinace tmavého a světlého dřeva, vysoké obložení stěn, elegantní bar a na něj přes roh navazující výčep. Prostor působí útulně a vyvolává od prvních chvil dobrou náladu. Stopa starosvětskosti je nenásilná, podnik připomíná slavné hospody ze zlatých dob české gastronomie. K dispozici je navíc nevelká zahrádka ukrytá mezi stěnami budovy. Působivé je rovněž nahlédnutí do jídelníčku. Denní nabídka, víkendové menu i stálý lístek jsou seskládány poměrně bohatě, s výrazným akcentem na tradiční českou kuchyni. Pokud je kvalita chystaných krmí taková, jak napovídají jejich názvy, dojde naplnění i druhá část zvěsti o této restauraci.

Spousta pivnic nabízí škvarkovou pomazánku.

Bohužel stejná spousta ji podává chuťově nedotaženou, mnohdy také už za zenitem.

Ač vybaven množstvím zkušeností spíš smutných, rozhoduji se pro ni coby úvod od večeře. Vážení, byla to chyba! Ne co do kvality, naopak. Chuť pikantně dotvořená okurkou a hořčicí razila prvoplánovou tučnost a sousto oživila do lahodné formy. Mladá cibulka, případně „nášup“ hořčice – oboje doprovázelo misku s pomazánkou – ještě rozšířily překvapivě bohatý rejstřík prostého jídla. Lehce žárem ožehnuté krajíčky dobrého chleba doprovodily vyznění a i ony něco ubraly z hutnosti. V dietním receptáři tety Kateřiny tuhle dobrotu asi nenajdeme, ale chutnala znamenitě.

Kde tedy vězel problém této vychytané dobrůtky k pivu? V množství! Krajíčků chleba bylo celých osm a škvarkovky vyšla mocná vrstva na každý z nich. Pokud to někdo dokáže sníst, nemůže se do něho vejít nic dalšíhodnocení ho, hádám. Proto jsem nerad odsunul prkénko s pomazánkou a ostatními „špéciemi“ a vůbec poprvé souhlasil s nabídkou, že mi vše bude zabaleno s sebou.

Nežádoucí dilema Prolog podvečera rozpustil všechny skryté obavy o úrovni zdejší kuchyně. Druhým dějstvím proto byla bramboračka. Mnohokrát se nám dostane něčeho, co si ten název vůbec nezaslouží, navíc v podnicích nejvyššího ranku.

Ovšem ta Na Radnici vyhlíží i chutná znamenitě.

Hustá, přes brambory a zeleninu nevidět hladinu, vonící venkovem. Ve vzácně vyrovnané chuťové lince se vedle sebe rovnají brambory, zelenina, houby i nadrobno posekaná slanina.

Nic nevyčuhuje, nic se neztrácí. Možná kdybych vytáhl ten nejpřísnější etalon, polévce přece jen lehce dominovala karotka, chyběl důslednější part česneku a někam zmizela majoránka. Nicméně to základní, totiž věrnou, hluboko v paměti zakódovanou chuť domácí polévky, zde nabízejí ve výborném provedení.

Pokračováním večeře na české téma byla grilovaná vepřová krkovička s liškovou omáčkou a domácími staročeskými bramboráčky.

Zde došlo k jedinému vážnému pochybení jinak pozorné a přesné obsluhy. Talíř na stole přistál, když zbývalo dorazit ještě nejméně polovinu množství polévky. Bylo třeba buď odložit lžíci a s polévkou se rozloučit, nebo nechat vepřový plátek vychladnout a likvidovat jej studený. Od opravdu chutné bramboračky se mi nechtělo, nicméně pro požitek z hlavního chodu byla obětována. Škoda.

Plát krkovičky, mramorovaný žilkami tuku, si hověl v jezírku narezlé hladiny, v němž se koupala tělíčka hub. Ozdoben byl čupřinou zlatavé vídeňské cibulky, doprovázen nevelkými, vonícími bramboráčky. Sousto masa, které mohlo být o malý stupínek měkčí, působilo díly tukovým cestičkám šťavnatě, navíc sádlo mu dodávalo opět ten známý přídech dávné kuchyně domova. Jediné, co scházelo, byla špetka soli. Ostatní přítomné vstupy však s optimálním projevem trochu zápasily – v omáčce se drala kupředu paprika, která měla tendenci hořknout. Ovlivnila i lišky, jež se vedle ní těžko prosazovaly. Bramboráčkům chybělo obvyklé zaznění česneku – že by v kuchyni došel? – působily trochu těžkým a mdlým dojmem. Své si naproti tomu odvedla zlatohnědá cibulka.

Maso příjemně oživila, vynesla dojem na patřičnou výši a postarala se o eliminaci falešných disonancí v omáčce i příloze.

Pár minut se vyplatí Chtěje dokončit exkurz do staročeské kuchyně, objednávám ještě tvarohové knedlíky plněné borůvkami. Čtvero matných opalizujících kouliček v každém ze směrů světových stran, uprostřed pořádný kopec šlehačky, hoblinky tvrdého tvarohu, bohaté závěje cukrové moučky a borůvková omáčka prazvláštní, upřímně řečeno nepříliš lákavé barvy. To byla kalorická nálož, která dokonale utěsnila každé volné místečko v žaludku. Nepříliš silná vrstva těsta dala vyniknout borůvkám, navíc se do věci vložila šlehačka i tvaroh. Vznikla tak vcelku lahodná chuť, na níž se zdařile podílela i barvou nelákavá omáčka.

Překvapivě se chuť tmavých lesních bobulí v knedlících a omáčce citelně lišila. Knedlíky byly nejspíš polotovar, zato ostatní komponenty si podržely projev autenticity. Moučník tak dotáhl dobrý pocit z víceméně pěkně odvedené české klasiky.

Posezení Na Radnici bylo navzdory zmíněným nedostatkům velmi příjemným zážitkem. Příjemným potud, že prokázalo existenci restaurace s dobrým přístupem k recepturám českých chalup, jaký by měl být samozřejmostí všude, kde se nabídkou „domácí“ kuchyně ohánějí. Smutné však bylo další potvrzení nešťastného faktu. Aby si jeden užil takto odvedených krmí, musí vycestovat z centra, kde restaurace propagující tu nejlepší českou tradici nedosahují ani do půle kvality předvedené zde. Naštěstí je to Na Radnici jen pár minut metrem.

+

náladotvorný interiér, uměřeně starosvětsky laděný

obsažný lístek s nabídkou tradičních českých receptur

dobrý výkon kuchyně, byť ne stoprocentní

dobře ošetřené a vcelku slušně čepované pivo

-

stín na jinak dobré práci personálu způsobený chybou, k níž nesmí dojít

byť jde o pivnici, nabídka vín je vzhledem k jejím ambicím přízemní

Česká hospůdka Na Radnici

Sokolovská 324/14, 190 49 Praha 9, tel.: +420 266 310 447, +420 725 708 050 e-mail: hospudkanaradnici@seznam.cz http:www.hospudkanaradnici.cz

Otevírací doba Po–Ne 11.00–01.00

Kuchyně staročeská, výběr z mezinárodních jídel

Země původu nabízených vín Francie, Itálie

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

* Grilovaný camembert s brusinkami, variace listových salátů, opečená bageta s bazalkovým pestem * 85 Kč

* Hovězí vývar s játrovými knedlíčky, kořenovou zeleninou a domácími nudlemi * 45 Kč

* Štýrský salát – směs trhaných salátů s čerstvou zeleninou přelitá štýrským olejem, sypaná fetta sýrem a sušenými rajčaty * 135 Kč

* Pečené vykostěné králičí hřbety na jalovci zjemněné brusinkami, bramborové gnocchi a žemlový knedlík * 119 Kč

* Pečená telecí líčka na červeném víně s čerstvým tymiánem, bramborová kaše * 175 Kč

* Pečení vrabci z panenky, červené zelí, domácí žemlový knedlík * 175 Kč

* Papardelle Prima Vera (grilovaná čerstvá zelenina, olivový olej, bazalkové pesto, piniové oříšky) * 125 Kč * Přírodní kuřecí medailonky se zeleninovým ragú z červené cibule, řapíkatého celeru a cukety na červeném víně a medu * 159 Kč

* Pečená jehněčí kýta s omáčkou z pravých hříbků, listový špenát, gratinované smetanové brambory * 265 Kč

* Domácí špikovaná svíčková na smetaně s brusinkovým terčem, žemlový a houskový knedlík * 165 Kč * Čokoládovo-piškotový dort s jahodovou tříští * 65 Kč

Výběr z nápojového lístku

pivo

* Plzeňský prazdroj 12o * 37 Kč

* Gambrinus 10o * 28 Kč

* Velkopopovický kozel 10o (černé) * 35 Kč

* Radegast Birell (nealkoholické pivo) * 28 Kč

víno

* Prosecco Valdobbiane Brut D. O. C. * 490 Kč

* Müller Thurgau kabinetní Parallele 49 * 210 Kč

* Vermentino di Sardegna D. O. C. * 370 Kč

* Viognier Les Barriques * 420 Kč

* Syrah Rosé * 290 Kč

* Rulandské modré pozdní sběr Harmony * 290 Kč

* Chianti D. O. C. G. * 245 Kč

* Chateau Lardit A. O. C. Cotes de

bitcoin školení listopad 24

Castillon * 445 Kč

O autorovi| Milan Ballík * spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?