Menu Zavřít

RÁJ MLSOUNŮ NA NOVÉM SVĚTĚ

28. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Staročeské dršťky podle pana Cukra

CIF24

Nový svět nedaleko Pražského hradu je proslulou enklávou umělců. Říká se, že tu sídlí múzy. Asi tomu tak bude, alespoň v případě labužníky velebeného a navštěvovaného restaurantu U zlaté hrušky. Původně gotický, dnes umně zrestaurovaný dům se v posledních 122 měsících, kdy v něm vládnou pánové Hora a Brázda, stal skutečnou Mekkou všech, kteří rádi dobře jedí. Není divu, že jsem svého kolegu, působícího mimo Prahu, pozval právě sem. Vybral jsem útulnou restauraci v patře. Nevysoká místnost s původním trámovým stropem, obložená dřevem teplých tónů, vás ihned ovane pohodou a míhající se číšníci s talíři voňavých dobrot naladí na správnou strunu. Ani jsme vlastně nepotřebovali listovat v obsáhlém jídelním lístku. Vrchní spustil a doporučení byla výsostná: „Tohle chutnalo Margaret Thatcherové, toto si zase neopomene dát Václav Havel, na onom si pochutnával Jiří Menzel. Gurmetskou seanci jsem se rozhodl zahájit kachními plátečky Redono s rýžovými nudlemi. Přítel odstartoval křepelčím vývarem Remala, skvěle vypadající i vonící a údajně znamenitou polévkou. Pustil jsem se do svého předkrmu a už po prvých soustech jsem dal za pravdu všem, kdo tvrdí, že U hrušky nenosí na talířích jídlo, ale gastronomické básně. Skutečně to byla myriáda chutí, jedna stíhala druhou, aniž by ji však potlačila. Plátky masa, díky marinádě šťavnaté a „nadýchané , voněly zázvorem, byly báječně podkreslené salátem, prý z polníčku, a celý koncert laskomin zklidňovaly rýžové nudle. Zapíjím rozlévaným bílým jakostním vínem z Kobylí. Na řadu dále přišly „dršťky od Hrušky . Receptů na pokrmy z nich zde mají na šestatřicet a jeden prý lepší než druhý. Nechal jsem se zlákat na staročeské podle pana Cukra. Nevím, kdo byl pan Cukr, ale dozvěděl jsem se, že takto upravené je velice rád Arnošt Lustig. Vedle drštěk, nepoznaně jemných a delikátního výrazu, vystopujete v pokrmu tomaty, karotku, růžky vystrkuje jemně osmažená cibulka, o své se hlásí česnek i bílé víno, kterým se vše při přípravě podlévá. Plátky domácí klobásy dodají sytosti a razance. Přestože zde k dršťkám páně Cukrovým doporučují irské pivo, zůstal jsem věrný vínu i producentovi a změnil pouze barvu. Kamarád zapátral v hlavních jídlech a objednal pro sebe Císařské telecí medailonky, patrně nepříliš tradičně – jsou totiž uvedeny mezi specialitami pro dámy. Možná pro mladé maso, bohatě, ale decentně uchystané „najemno . Pro finále se shodně rozhodujeme pro hruškový sorbet a espreso. Káva byla znamenitá, sorbet chutnal skvěle, měl však drobný „kaz . Bylo ho víc než požehnaně. Hrušku nelze minout, má opravdu špičkovou kuchyni pro každého. Kdo nechce sám vybírat mezi spoustou dobrých a lepších jídel, nechť si objedná menu, kterých je zde k dispozici 65 – takže vlastně žádné ulehčení výběru, snad jen skladby. Útulná, přátelská atmosféra, jen při bližším pozorování naleznete u personálu ve druhém plánu náznak manýry, zřejmě po perném dnu. A také mi chyběla důslednější práce s nápojovým, respektive vinným lístkem. Nevím, zda má podnik specialistu sommeliéra, patřil by sem. Takový nebo podobný koncert gastronomických požitků pořídíte U zlaté hrušky za 2632 korun.

Adresa
Nový svět 3, Praha 1 – Hradčany
Tel.: 20 51 47 78, fax: 20 51 53 56
e–mail: info@zlatahruska.cz, http://www.zlatahruska.cz Otevírací doba denně 11.30–15.00 18.30–24.00 Počet míst restaurace a salonek 90 míst + v létě zahrada se 150 místy Druh kuchyně tradiční česká a mezinárodní, s vlastními invenčně upravenými recepturami Platba kartou všech významných bank Jídelní lístek čeština, angličtina Jazyková vybavenost personálu čeština, angličtina, ruština, italština Původ nabízených vín Česko, Francie, Chile, Argentina, Itálie Hodnocení restaurace
Jídlo
18 bodů z 20
Obsluha
8 bodů z 10
Atmosféra
9 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
8 bodů z 10
Celkem
43 bodů z 50 Výběr z jídelního lístku: 60 g Kadeřábkův salát ze šnečích plátků v červeném oleji na baklažánové paštice s bazalkou 420,– Jakubova horká polévka z brokolice, květáku a tomatu s krevetami a černým kaviárem 218,– 400 g Křepelky ze Stadic na restované pikantní zelenině, zapečené halušky se sýrem 666,– 200 g Marinované jehněčí maso Anastazie v červeném mantlu pečené, kaparová omáčka, okurky dušené na víně 548,– 200 g Srnčí kýta s hruškami podle paní domu, jáhlové noky 600,– Hruškový talíř Orange s pomerančovým karamelem a čokoládovou zmrzlinou 232,– Výběr z vinného lístku:
Veltlínské zelené jakostní, sklep Kobylí na Moravě 292,-
Modrý Portugal 1993 archivní, sklep Kobylí na Moravě 480,-
Chablis Blanc AOC 1998, (Chateau de Viviers) 1452,-
Chateau Villemaurine 1997, St. Emilion Grand Cru AOC 2652,-
Gavi di Gavi Doc, DOC 1998, Azienda Giribaldi 882,-
Chardonnay 2000, J&F Lurton (Mendoza) 676,-
Heidsieck & Monople Blue Top Brut, Sec 4200,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).