Menu Zavřít

Ráj nepoznaných chutí

13. 8. 2015
Autor: Martin Pinkas

Je libo čabajkovou? Nebo raději pivní, křenovou či konopnou zmrzlinu? Léto vybízí ke konzumaci mražených pochoutek. Málokoho by ale napadlo, že se může osvěžit kopečkem s příchutí moravského uzeného nebo kremžské hořčice.

V České republice ojedinělá cukrárna plní i ta nejšílenější přání. V létě nabízí více než sto často bizarních příchutí. Spolumajitelku proslulého provozu ve Stráži pod Ralskem Ivanu Jablonovskou přivedla ke zmrzlině náhoda.

„Jsem vyučená prodavačka smíšeného zboží. Nikdy jsem nepodnikala. Má jediná zkušenost s mraženou pochoutkou byla během studia, kdy jsme navštívili mlékárnu a výrobu polárkových dortů. Tam jsem si to tehdy užívala a cpala se,“ vzpomíná.

K vlastní výrobě ale došla přes smíšené zboží. „Původně jsme provozovali prodej potravin, drogistického zboží a elektra. Nápad, abychom začali prodávat zmrzlinu, když jsme u vody, nám vnukl jeden ze zákazníků. Začali jsme s jednou malou vitrínou na šest vaniček,“ říká zmrzlinářka.

Firma H. V. Schwarzkopf, nesoucí jméno spolumajitele a partnera Ivany Jablonovské, od roku 2000 do roku 2013 prodávala u koupaliště ve Stráži pouze přes okénko. Zmrzlinu vozili původně z Ústí nad Labem i Drážďan. Zhruba po roce padlo rozhodnutí: budou soběstační.

Vydali se studenou cestou

„Začali jsme vyrábět takzvanou studenou cestou, neměli jsme pasterizér. Takže jsem po nocích ručně míchala a vyráběla zmrzlinu. Přes den jsme se s partnerem střídali u okénka a prodávali. Poté, co jsme sehnali pasterizér, začali jsme rozšiřovat také nabídku. Z šesti druhů na dvanáct, na třicet, na padesát,“ popisuje spolumajitelka.

Postupně se k nim začali zákazníci sjíždět ze všech koutů republiky. Tehdy si uvědomili, že je nutná změna, rozhodli se otevřít zmrzlinárnu. Dnes je jejich speciální cukrárna otevřená celoročně, v zimě zde můžete ochutnat zhruba tři desítky druhů zmrzlin. V horkých letních dnech až 140 druhů, na které se stojí dlouhé fronty.

Ivana Jablonovská
Je vyučenou prodavačkou. Od roku 2000 se věnuje výrobě a prodeji netradičních druhů zmrzliny. V roce 2013 otevřeli s partnerem ve Stráži pod Ralskem cukrárnu, kde nabízejí stovky druhů mražené pochoutky.

V repertoáru jsou celkem tři stovky příchutí. Klasické ovocné a smetanové sladké pochoutky v něm samozřejmě najdete také, a to i takové, které voní exotikou. Nabízejíí se kanadské brusinky, turecký med, papája, růžový grep či žlutý meloun. Při pohledu do nabídky se někomu sbíhají sliny, jiný se ale může lehce vyděsit. Pokud překonáte obavy a vyzkoušíte zmrzlinu ze svíčkové, budete možná mile překvapeni. Slané zmrzliny jsou chuťově výraznější.

Ježíšmarjá. Já nevím!

Mezi největší kuriozity řadí Ivana Jablonovská lososovou příchuť či šafránovou. „Ještě nesmím zapomenout na speciality. ‚Ježíšmarjá‘ a ,Já nevím‘. To u nás ve zmrzlinárně slyšíme častěji než pozdrav,“ usmívá se Ivana Jablonovská.

Opravdovou lahůdkou je teplá zmrzlina. „Je vyrobena ze živočišné šlehačky, 33procentního tuku. A proč teplá? V porovnání s jinými zmrzlinami totiž díky své tučnosti není tak studená,“ líčí Ivana Jablonovská. V zmrzlinářství nezapomínají ani na milovníky posezení v cukrárnách u kávy a dortu.

WT100

„V nabídce máme i bezlepkové dorty a pečivo. V současné době pracujeme na zprovoznění kavárny,“ přibližuje spolumajitelka plány do budoucna.

Zmrzlina až od osmnácti

Velkým lákadlem jsou i alkoholické zmrzliny. V jednom kopečku slivovicové je zhruba jeden centilitr čistého alkoholu. Jinými slovy: Sníte-li dva kopečky slivovicové, jako byste vypili panáka padesátiprocentní pálenky. V menu najdete například i fernetovou, šampaňskou, becherovkovou, zelenou či s chutí whisky. „Alkoholové sorbety jsou osobám do osmnácti let neprodejné. Vede ale pivní zmrzlina,“ říká zmrzlinářka.

  • Našli jste v článku chybu?