Panuje názor, a já se s ním plně ztotožňuji, že největší kvalitativní skok představuje v poslední době nárůst úrovně pivní kultury. Pivnice, provozované či podporované pivovary, dobývají stále vyšší stupně v ratingu restaurací. Restaurace Les Moules z řetězce Belgian Beer Café patří zřejmě k nejlepším. Ač není ryze českým podnikem - řetězec je dílem matky Pražských pivovarů, belgického pivního giganta Interbrew - je spojována právě se smíchovským podnikem.
Už předzahrádka napovídá mnohé: nábytek elegantní, silné obsazení personálem a všechny židle obsazené. To je vizitka nanejvýš doporučující. Bez dalšího váhání vstupujeme do nitra restaurantu a hledáme stůl u okna, vystavený paprskům zapadajícího slunce. Ihned po usednutí jsme „přepadeni“ kohortou číšníků, z nichž se každý snaží nám předložit právě svou nabídku. Protože jde o podnik pivovarské skupiny, je právě fenoménu piva podřízeno vše. S udivujícím citem pro detail zbudovaný interiér, v němž jsou veškeré maličkosti dotažené až pedanticky. Rozsochatý bar v koloniálním stylu s konzolí pro výčep asi deseti druhů piv, vystavěný do výše stěny s mnoha poličkami a zákoutími na ukrytí vzácných lahví. Stolky s intarzovanou deskou, připomínající ušlechtilý kámen, stylová svítidla a noblesně oděná obsluha. Věc jde tak daleko, že i žárovky v nástěnných svítidlech vypadají díky vysoce vinutým spirálám jako koupené ve společnosti Edisonově - ještě za jeho života. Protože jsem šťoura, hledal jsem jakoukoliv malou chybičku, jakékoliv vybočení ze stylu. Marně.
Jeden z číšníků předkládá nabídku. Můj souputník, znalý vysoké zahraniční gastronomie, nemá se skladbou problém, bez váhání volí kozím sýrem gratinovaný chřestový salátek s kapary, Balsamico vinaigrettem a plátky uzeného žraloka, po nichž si hodlá dopřát vlámské telecí „Carbonade“ na tmavém pivu Leffe s houbovým rizotem. Já se přiznám k neschopnosti vybrat si mezi pokrmy lákavými a lákavějšími. Uchyluji se proto k pomoci obsluhujícího a ten bez zaváhání sestavuje menu, za které je ochoten vložit ruku do ohně. Bude to variace tatarských biftečků z telecí svíčkové s jablečno-fenyklovým salátkem, hořčičným vinaigrettem a z čerstvého lososa s koprovou omáčkou. Poté se mám těšit na mušle v kokosovém mléku s kari, čerstvým koriandrem a chilli. Při pohárku aperitivního třešňového piva Kriek jsem dychtivě očekával věcí příštích.
Podvečer gradoval s předloženými předkrmy. Číšník servíroval malé umělecké dílo. Na atypickém čtvercovém talíři se skvěl obraz, hodný talentu Rubensova. Do zlatého řezu komponovaná, barevně vzácně vyladěná skvěla se na bílé ploše krmě. V chuti se potvrdila všechna očekávání zrakem registrovaná. Obmyslně a do nebývalé šíře komponovaná chuť, v níž se snoubila lehkost telecího s mořským odérem lososa, vše podpořeno rafinovanými omáčkami, vyvolala extázi. Jako pes jsem polykal sliny a těšil se, co přijde dalšího. A byl jsem šokován. V nádobě rozměrů prádelního hrnce se přede mnou objevil snad celý kvartální úlovek mušlí z Atlantiku. Plavaly, stále ještě oděny ve svůj vápencovitý háv, v kořenité omáčce s lehce pikantním koncem, kdy maso „jakubek“ bylo uklidňujícím a příjemným zjemněním divoké, hořkosladké chuti zálivky. Do jednoho šiku se rovnaly elementy zdánlivě nesrovnatelné: výrazný podíl kari, umravněný lehkým tónem kokosového mléka a do široké struktury rozvinutou stopou přítomného celeru, podloženou důrazným vinaigrettem. To celé, zalité těžkotonážním, přesto však vzletným pivem „Zakázané ovoce“, je skvělým zážitkem.
Kdybych chtěl být hodně protivný, potom by má přímluva zněla – při přípravě rizota - ve prospěch použití „kulaté“ vazké rýže arborio k tomu účelu přesně padnoucí. A to je vlastně jediná poznámka k jídlům kolegovým.
Nezbytná káva na závěr, poté, co jsme se vzdali dezertu, měla sílu parostroje Wattova. Po ní nezbylo než uhradit účet a s povzdechem prchnout z bojiště.
Cenu 2065 korun shledávám zcela úměrnou kvalitě poskytnutých krmí a úrovni poskytnutého servisu.
ADRESA:
Pařížská 19 / 203, 110 00 Praha 1 (roh Pařížské, Maiselovy a Břehové – 300 m od Staroměstského nám.)
Tel: +420 / 222 315 022
www.lesmoules.cz
Otevírací doba:
pondělí - pátek 08.00 – 24.00, sobota – neděle 9.00 – 24.00
Počet míst:
restaurace 70, zahrádka 30
Druh kuchyně:
belgická, specializovaná na mořské plody, zejména mušle
Přijímané platební karty:
všechny obvyklé, embosované i elektronické
Jídelní lístek:
angličtina
Jazyková vybavenost personálu:
angličtina, francouzština, němčina
Země původu nabízených vín:
Argentina, Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Španělsko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20
Celkem: 59 bodů ze 60
Výběr z jídelního lístku:
Avokádo plněné krabím masem “Surimi” na salátku z rukoly 185,- Kč
Belgická čirá tomatová polévka s mušlemi, rybím masem, zeleninou a chilli 165,- Kč
Rizoto z mušlí a s klobáskou Chorizo na způsob španělské paelly 385,- Kč
Srnčí steak na borůvkové rýži s česnekem, lesními houbami a omáčkou z černých oliv 495,- Kč
Tuňák pečený do růžova s bylinkovo-pepřovou kůrkou, bramborové pyré
s Wasabi křenem, grilovaná kukuřice 495,- Kč
Originál domácí belgické pralinky 195,- Kč
Výběr z vinného lístku:
Moët & Chandon Brut Imperial 1890,- Kč
Müller-Thurgau ´99 Sommelier Club – Mikulov 1,5 dl 65,- Kč
Chardonnay Reserva ´00 – Tarapacà – Chile 790,- Kč
Côtes de Provence ´00 rosé 790,- Kč
Frankovka ´01, vinařství Musil Dolní Kounice 290,- Kč
Viña Albali Grand Reserva ´93 – Španělsko 790,- Kč
Pommard ´98 Bouchard Pére & Fils 5890,- Kč