Menu Zavřít

RÁJEM BÝT NEMUSÍME

26. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Bankovní asociace

Lucemburk – Zástupci české Bankovní asociace (BA), konkrétně Komise pro evropskou integraci, se 27. dubna sešli se svými lucemburskými protějšky. Neznamená to, že by se Česká republika měla stát daňovým rájem, jakým je právě Lucembursko. „Pro nás je inspirativní investiční bankovnictví, ne jejich zvláštní režim, uvedl pro týdeník EURO Michal Tomášek z Komerční banky, který je předsedou této komise, jedné ze sedmi sdružených pod Bankovní asociací.

Představitelé významných českých finančních ústavů se mimo jiné setkali i s ředitelem Evropské investiční banky (EIB) Jeanem Vrlou, který je odpovědný za operace EIB v České republice. Ten podtrhl dobrou pozici Česka s pětinovým podílem na projektech financovaných EIB, hned za Polskem. O tom, zda náš podíl poroste, nechce Vrla spekulovat. „Všechno záleží na vládních rozhodnutích. Například o dálničním obchvatu Plzně, do kterého je EIB připravena finančně vstoupit, jednám už pět let, konstatoval.

EBF24

Evropská investiční banka financuje až do výše poloviny nákladů projekty zejména v dopravní infrastruktuře, energetice, telekomunikacích a životním prostředí. „Schůzek s EIB není nikdy dost, dodal k tomu Tomášek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).