Menu Zavřít

Raketově za pět let

15. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Ceny elektřiny v ČR

Budoucí ceny elektřiny dle předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefa Fiřta dále porostou rychlým tempem. Růst způsobí nízká nabídka elektrické energie, řekl Fiřt na energetické konferenci IIR Čepkon. Konkrétní čísla neuvedl, naopak cena plynu se podle něj letos příliš nezvýší.
Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner na téže konferenci odhadl, že výroba a spotřeba energie v ČR se dorovnají v letech 2009 až 2012. Poté bude energetických zdrojů nedostatek, elektřinu zároveň nebude možné dovážet, a je tedy nutné, aby vláda rychle našla řešení. Více než 90 procent elektřiny je vyrobeno v uhelných a jaderných elektrárnách. Černé uhlí bude dle Hünera vytěženo v roce 2020.
Trh s elektřinou se otevřel loni, trh s plynem letos, ale Fiřt říká, že oba jsou stále nefunkční. Například na trhu s plynem obchodníci nenabízejí dodávky plynu malým a středním zákazníkům. A na trhu s elektřinou jen málo subjektů využilo možnost změnit dodavatele elektrického proudu. V rámci EU má dle Fiřta jednotný trh s elektřinou a plynem slabá místa v infrastruktuře, nejsou dána jasná pravidla pro spolupráci, panuje nedostatek zdrojů, přitom roste cena i spotřeba energie i závislost na dovozech. Proto vidí Fiřt jednotný energetický trh v rámci EU jako nereálný.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).