Menu Zavřít

Plyn a staří Germáni. Rakouská vláda řeší nacistický zpěvník spolku Germania

29. 1. 2018
Autor: Franz Perc / Alamy Live News /Profimedia

Rakouská vláda složená z lidovců ÖVP a svobodných FPÖ měla do minulého týdne na programu běžnou agendu, například další postup proti maďarské jaderné elektrárně Paks. Teď ale řeší nacistický zpěvník studentského spolku Germania, jehož členem byl kandidát na hejtmana za FPÖ v Dolním Rakousku Udo Landbauer. Toho k rezignaci na stranické funkce vyzývá i prezident Van der Bellen.

Rakouská vláda chtěla na jednání 24. ledna projednat další postup ohledně podání stížnosti na Evropskou komisi za schválení státní finanční podpory rozšíření jaderné elektrárny Paks v Maďarsku. Nicméně na jednání o maďarském jádru nedošlo, vláda má od té doby jiné starosti.

Zaměstnává ji aféra s nacistickými písněmi studentského spolku Germania ve Vídeňském Novém Městě (Wiener Neustadt). Jejím členem je i Udo Landbauer, který vedl kandidátku rakouských Svobodných v zemských volbách v Dolním Rakousku, jež se konaly v neděli 28. ledna.

V nich FPÖ získala 14,8 procenta hlasů a oproti minulým volbám si polepšila o 6,5 procenta hlasů. Volby ovládla lidová strana ÖVP se ziskem 49,6 procenta hlasů. Sílí hlasy, jež požadují, aby Landbauer na svou stranickou funkci rezignoval. K nim se o víkendu přidal i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Mladý politik ale jeho výzvu odmítl.

Zvládneme i sedmý milion

O rasistickém zpěvníku buršenšaftu z roku 1997 informoval týdeník Falter. „Dejte plyn, staří Germáni, zvládneme i sedmý milion,“ je v něm na straně 182 mimo jiné napsáno. Jedná se o odkaz na to, že během holokaustu za druhé světové války nacistický režim v Evropě vyvraždil šest milionů židů. Na jiných místech se v textu písně hovoří o Němcích, kteří jsou věrní v tísni i ve smrti, případně že Němci jsou „Indoevropané a chtějí se připojit ke zbraním SS“.

Prokurátor ve Vídeňském Novém Městě zahájil předběžné šetření z důvodu podezření z porušení zákona o zákazu NSDAP v Rakousku z roku 1947.

Strany SPÖ, Zelení a Neos minulý týden vyzvaly Landbauera, aby z funkce odstoupil. Šéf strany FPÖ Heinz-Christian Strache, jenž je zároveň vicepremiérem, ale tvrdí, že by mladý politik (ročník 1986) měl zůstat v čele kandidátky. I když označil píseň za „nechutnou a antisemitskou“, má podle něj Landbauer jasnou pozici ve straně.

Strache věří verzi Landbauera, že zná pouze kopii zpěvníku, ve kterém jsou problematické pasáže začerněny, případně chybí. „Věřím mu, že to nevěděl,“ citoval jeho slova deník Der Standard.

Strache odmítl, že by studentské spolky měly něco společného s FPÖ. Zpěvník s rasistickými písněmi odsoudil rakouský premiér a šéf lidovců Sebastian Kurz. Jedná se podle něj o odporné a antisemitské názory. Ministryně zahraničí Karin Kneisslová nominovaná za FPÖ označila píseň za nešťastnou.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Rakousko žaluje podporu britské elektrárny. Na mušce má ale Temelín

Na těsnější alianci zapomeňte, vzkázal rakouský kancléř Kurz zemím Visegrádu

Rakouský kancléř Sebastian Kurz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).