Menu Zavřít

Rakouské prezidentské volby se budou opakovat

1. 7. 2016
Autor: čtk

Prezidentské volby, které v květnu vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen před Norbertem Hoferem, se budou muset opakovat. Ústavní soud přijal stížnost Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kteří poukazovali na nesrovnalosti při druhém kole.

Květnové prezidentské volby byly nejtěsnější v historii. Van Der Bellen vyhrál až díky korespondenčním hlasům, když celkově získal podporu 50,3 procenta voličů.

Hofer porážku uznal, volby však později napadla Svobodná strana Rakouska, která jej do klání vyslala. „Kdyby nebylo volebních nesrovnalostí, Norbert Hofer se mohl stát prezidentem,“ prohlásil po podání stížnosti k ústavnímu soudu šéf rakouských Svobodných Heinz-Christian Strache.

FPÖ podala k soudu stížnost kvůli nesrovnalostem při korespondenčním hlasování, jehož využilo zhruba 570 tisíc lidí a které nakonec rozhodlo o těsném vítězství Van der Bellena.

Podle FPÖ byly některé hlasy sečteny ještě před stanovenou hodinou pro otevření obálek, které navíc v některých případech zřejmě otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění.

Kvůli zrušení výsledků voleb nebude možné, aby Van der Bellen převzal vedení země po odcházejícím prezidentovi Heinzi Fischerovi. Prezidentské pravomoci proto od 8. července převezme předsednictvo rakouského parlamentu, jehož členem je mimo jiné Hofer.

Podle dosluhujícího rakouského prezidenta Heinze Fischera je dobře, že se volba jeho nástupce bude opakovat. V opačném případě by mohly vzniknout pochybnosti o právu nového prezidenta stanout v čele státu, řekl dnes Fischer novinářům.

Fischer také podotkl, že by nikdo neměl zpochybňovat rozhodnutí ústavního soudu. Zároveň je podle něj nutné zajistit, že při opakovaném druhém kole budou členové volebních komisí důsledně dodržovat všechny předpisy.

EBF24

Za pravděpodobný termín nových voleb označil Fischer září. Nejpozději by podle něj měli jít Rakušané k urnám v říjnu.


Čtěte komentář k dění v Evropě:

Miroslav Zámečník: Evropu štěpí jiné problémy než globalizace


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).