Menu Zavřít

Rakouský vicekancléř Mitterlehner odchází z vlády. Nahradí ho korunní princ lidovců Kurz?

10. 5. 2017
Autor: čtk

Rakouský vicekancléř a předseda vládní Rakouské lidové strany (ÖVP) Reinhold Mitterlehner se rozhodl odstoupit ze všech funkcí. Překvapivě to oznámil na tiskové konferenci ve Vídni. V pozadí rozhodnutí jsou podle médií střety uvnitř vládní koalice a také silný tlak, jemuž je Mitterlehner ve své straně vystaven. Kancléř a šéf koaliční sociální demokracie (SPÖ) Christian Kern v reakci odmítl úvahy o předčasných volbách a dal najevo, že chce společný kabinet udržet.

„Myslím, že to stačí,“ prohlásil dnes rezolutně jednašedesátiletý vicekancléř. Dodal, že není někdo, kdo drží místo, které předá na rozkaz, až kdosi určí. Rezignovat hodlá příští týden v pondělí.

Mitterlehnerův plán odstoupit i z funkce předsedy ÖVP zvýšil tlak na vysoce populárního 30letého ministra zahraničí Sebastiana Kurze, aby se vedení strany nyní ujal.

Kancléř Kern už zjevně počítá s tím, že Mitterlehnerovým nástupcem bude právě Kurz. V krátkém prohlášení podle APA uvedl, že neuvažuje o ukončení koalice s ÖVP. Místo toho nabídl Kurzovi „reformní partnerství ve prospěch Rakouska“.

Obě strany naposledy aktualizovaly koaliční dohodu v lednu a začlenily do ní několik opatření na posílení zákonnosti a pořádku, zjevně s cílem oslabit opoziční pravicově populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ). Nová dohoda měla také vdechnout nový život velké koalici, kterou už léta zmítají spory. Ty ale pokračovaly.

Lidovecký ministr vnitra Wolfgang Sobotka tento týden Kerna obvinil, že „jako kancléř selhal“. Mitterlehnerova neschopnost potlačit takovou nedisciplinovanost a neustálé spekulace o tom, zda by ho neměl nahradit Kurz, zjevně urychlily rozhodnutí dosavadního vicekancléře odejít, uvedla dnes agentura Reuters.


Rakušané jsou dlouhodobě proti jádru. Čtěte dále:

Rakouský aktivista: Jaderný odpad si zahrabejte u Prahy, když je tak bezpečný

Převoz jaderného odpadu, ilustrační foto


V neděli by mělo vedení ÖVP rozhodnout, kdo Mitterlehnera nahradí. Jako nejpravděpodobnější nástupce se jeví Kurz, i když nedávno tvrdil, že v současné době o šéfování lidovcům nestojí. Ve hře je také Sobotka, který je uvnitř ÖVP považován za jestřába a jako šéf koaliční strany by byl pravděpodobně hůře přijatelný pro SPÖ.

I Kern se ale ve funkci šéfa diplomacie podle analytiků posunul doprava, když například odmítal politiku otevřené náruče vůči uprchlíkům.

Mnozí rakouští lidovci Kurze vnímají jako nositele naděje. Podle některých průzkumů by se v čele s mladou politickou hvězdou mohli vyhoupnout do čela preferencí stran.

Kdyby se volby konaly nyní, největší šanci na vítězství by měla opoziční FPÖ se ziskem zhruba 30 procent. V těsném závěsu za ní by skončili sociální demokraté.

CIF24

Mitterlehnerův krok by přitom podle médií mohl vyústit i v předčasné volby. V řádném termínu by rakouští voliči měli rozhodovat o novém složení parlamentu až na podzim příštího roku.

Přečtěte si také:

Maďaři staví dva ruské reaktory 250 km od Vídně. Rakousko chystá žalobu

Své závazky jsme splnili: Rakousko se z přerozdělování migrantů pokusí vyjednat výjimku

Kritika z Rakouska: české politiky ovládá jaderná lobby


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).