Menu Zavřít

Rakušané sondují terén

23. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Magna Steyr

KL24

PRAHA (Reuters, tpk) – O České republice se v minulém týdnu začalo hovořit v souvislosti s místem pro továrnu společnosti Magna Steyr. Rakouská firma, patřící do kanadské skupiny Magna International, vyrábí ve Štýrském Hradci ročně necelých dvě stě tisíc automobilů. Smlouvy uzavřela například pro modely BMW X3, Mercedes třídy E a G, Jeep Grand Cherokee, Chrysler Voyager či kabriolet SAAB 9-3. Ve snaze o snižování nákladů uvažuje o investici do závodu s roční kapacitou 150 tisíc vozů. „Postavit podobnou továrnu na zelené louce přijde zhruba na 400 milionů eur v závislosti na lokalitě,“ prohlásil mluvčí rakouského výrobce Daniel Witzani.
Možností je však zatím příliš mnoho. Lokalitu totiž společnost vybere až na základě toho, pro jakou automobilku by modely vyráběla. Kromě Česka Magna Steyr uvažuje o Slovensku, Maďarsku a případně Rumunsku. Vyloučeno ale není ani to, že investice poputuje do Severoamerické zóny volného obchodu zahrnující USA, Kanadu a Mexiko.
Rozhodnutí ohledně výstavby závodu by mělo padnout koncem tohoto nebo začátkem příštího roku. Továrna by měla být hotova, jak tvrdí Witzani, přibližně do osmnácti měsíců od podpisu smlouvy. Vyřešit se ale musí rovněž to, zda Magna Steyr ji postaví na zelené louce, nebo využije na přestavbu některý z již stojících objektů.
Rakouská Magna Steyr je jednou z největších společností, které automobilkám nedodávají pouze díly, ale jsou schopny zajistit kompletní výrobu modelu, jako tomu je v případě BMW X3. Tak rozsáhlé využití outsourcingu bylo dosud v automobilovém průmyslu málo běžné. Typičtější je zadávání výroby jednotlivých částí vozu nebo produkce malosériových modelů, jako jsou třeba kabriolety.

  • Našli jste v článku chybu?