Menu Zavřít

Rakušani z kola ven

30. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Slovenské elektrárne

MMF24

PRAHA (foj) - Elektrárenská společnost ČEZ má v boji o šestašedesát procent akcií společnosti Slovenské elektrárne tři soupeře. Závaznou nabídku na koupi slovenské firmy totiž ve středu 28. července předložili čtyři zájemci, italský Enel, již zmíněný ČEZ, ruský RAO UES International a poněkud překvapivě i rakouský Verbund. Posledně jmenovaná společnost však nemá zájem o jaderné elektrárny. „Nabídka, která není na všechny elektrárny bude diskvalifikovaná,“ sdělil slovenskému deníku Pravda Peter Mitka ze společnosti PricewatterhouseCoopers, která slovenské vládě s prodejem společnosti radí. O nejadernou část nabízené společnosti se vedle Verbundu zajímal i německý E.ON, vedení firmy však nakonec rozhodlo, že se privatizace přímo nezúčastní.
Slovenský kabinet se totiž již dříve rozhodl, že se bude snažit prodat firmu jako celek. Rozdělit Slovenské elektrárne na jadernou a nejadernou část chce jen v případě, že se nenajde kupec, který by měl zájem o celou firmu. „V první řadě očekáváme dobré nabídky na celek,“ potvrdil slovenský ministr hospodářství Pavel Rusko deníku Pravda.
Ani ostatní zájemci však údajně nechtějí koupit všechna aktiva Slovenských elektrární. Český energetický koncern například nechce odstavenou elektrárnu A1 v Jaslovských Bohunicích, která v roce 1977 havarovala. „Součástí námi předložené nabídky nejsou ani bohunická jaderná elektrárna VI a vodní elektrárna Gabčíkovo,“ sdělil generální ředitel ČEZ Martin Roman. Česká firma však slovenské straně současně s nabídkou předložila i smlouvy na provozování zmíněných energetických zdrojů. Privatizaci vodní elektrárny Gabčíkovo nepřipouští mezinárodní smlouva mezi Maďarskem a Slovenskem. Bohunickou jadernou elektrárnu VI se zase zavázala Bratislava odstavit v letech 2006 až 2008. ČEZ však již několikrát naznačil, že se slovenské vládě pokusí pomoci prosadit oddálit zavření zmíněného provozu.
Slovenská vláda chce s vítězem tendru podepsat kupní smlouvu v průběhu letošního října.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).