Menu Zavřít

Rampula to zařídí

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Renáta Vesecká odstartovala výměnu žalobců

Novým pražským vrchním státním zástupcem se minulou středu stal Vlastimil Rampula. Raketové povýšení dosavadního ředitele odboru závažné hospodářské kriminality Nejvyššího státního zastupitelství v Brně (NSZ) ukončilo dohady, zda a kdy bude z čela Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) odvolán Jiří Kulvejt, vůči němuž vznesla výhrady nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Trvají však spekulace o budoucnosti Libora Grygárka. Právě tento státní zástupce z VSZ v Praze měl totiž původně usednout do Kulvejtova křesla, než mu na poslední chvíli zhatil šance únik informací o jeho prokurátorské roli při protirežimních demonstracích koncem osmdesátých let. Na Grygárka prý sázeli někteří politici ODS a mezi pražskými právníky se spekuluje, že nyní by jej Rampula mohl jmenovat alespoň jedním ze svých dvou náměstků. A očekávat se asi dají i další změny.

Louženský to vzdal.

Vedle Grygárka se jako o možném Rampulově novém náměstkovi mluví o Janu Karabcovi, státním zástupci působícím na Městském státním zastupitelství v Praze. Sám Rampula minulý čtvrtek na dotaz týdeníku EURO úvahy o personálních výměnách odmítl a označil je za nepodložené. „Není to na pořadu dne,“ řekl. Nominaci Grygárka přímo vyloučil. Změna ve vedení pražského VSZ však stejně nastane. Den po odvolání Kulvejta odstoupil i jeho náměstek Jaroslav Louženský, údajně kvůli věku (68).
Divné je, že Vesecká důvody odvolání Kulvejta blíže neupřesnila. „Od vrchního státního zástupce očekávám nový způsob řízení, nový přístup,“ řekla obecně pro ČTK. Negativem Kulvejtova působení podle ní bylo malé prosazování „role státního zástupce jako pána přípravného řízení“. Přesto vyjádřila přání, aby Kulvejt zůstal řadovým státním zástupcem (podle mluvčí VSZ Ireny Válové si tuto funkci zřejmě udrží i Louženský). Tím ale Vesecká nahrává šuškandě, podle níž by Kulvejtovu výměnu sama nežádala, ale podlehla tlakům z ODS. Dobře informovaný zdroj z justice sdělil týdeníku EURO, že na ministerstvo spravedlnosti už před dvěma týdny doputoval návrh nejvyšší státní zástupkyně, aby ministr Jiří Pospíšil jmenoval šéfem VSZ v Praze Libora Grygárka. S ním má mít dobré vztahy ministr vnitra Ivan Langer, který byl v době Grygárkova působení v čele VSZ v první půli devadesátých let asistentem tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Nováka.

ebf - tip - debata

„Surfař“ přistál v Praze.

Informace o chystané Grygárkově instalaci se ovšem z ministerstva údajně ještě před doručením Pospíšilovi dostala do médií a vyvolala vlnu protestů i protigrygárkovských svědectví, mimo jiné od ombudsmana Otakara Motejla. Vesecká prý proto couvla a Langra razantně požádala o vyšetření úniku informací z Grygárkova osobního spisu, protože ji to dostalo do prekérní situace. A vsadila na Rampulu. Proč? „Je to její člověk, ochotně jí sloužil,“ říká člověk, který situaci na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně dobře zná. Rampula tam prý měl přezdívku „surfař“, protože prý s oblibou surfoval po internetu. Jeho pracovní výsledky údajně vzbuzovaly jen vlažná hodnocení. Rampula do roku 2003 působil stejně jako Vesecká na státním zastupitelství v Hradci Králové. Později přešel na VSZ v Praze, odkud si jej ale Vesecká koncem roku 2005 povolala na NSZ do Brna. Každopádně vzhledem k pouze zhruba desetiletému působení v pozici státního zástupce se Rampulovi minulý týden otevřela nevídaná kariéra.
„Považuji za nutné aktivizovat státní zástupce ve všech oborech, co se týče trestního řízení. Jako dohledový orgán VSZ musí být razantnější, zintenzivnit dohledovou činnost a metodicky vést státní zastupitelství nižšího stupně,“ řekl Rampula minulý pátek týdeníku EURO. „VSZ musí své poznatky zaměřit na ty jevy, které svou společenskou nebezpečností dosáhly takové síly, že musejí být přinejmenším prověřeny prostředky trestního práva.“ Řada trestních oznámení je totiž podle Rampuly podávána jen proto, aby byly zdarma získány důkazní materiály pro civilní řízení. „Nebudeme suplovat jiné orgány,“ zdůraznil. Státní zástupci budou podle něj razantnější i v konkurzních řízeních.

Pokračuje normalizace?

Zdroj z justice tvrdí, že od nového vrchního státní zástupce se očekává ještě jedna věc. Má prý vyměnit šéfa Městského státního zastupitelství v Praze Luboše Pětníka. Důvod? Údajně ví hodně věcí na lidi kolem pražského magistrátu. Média před třemi lety psala o nadstandardních vztazích pražských státních zástupců třeba s podnikatelem Milanem Šmerdou, někdejším pořadatelem trhů na Staroměstském náměstí. Loni v létě zase Vesecká vyjádřila nespokojenost s Pětníkem s tím, jak se vyšetřuje takzvaná Kubicova aféra. Rampula ujišťuje, že výměna Pětníka „není na pořadu dne“. Ani mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Omelka prý nemá signály o nějaké personální změně. To samé tvrdí o možnosti, že by státní zástupce Jan Karabec měl od Rampuly dostat nabídku jít na VSZ.
Přesto mezi mnoha právníky vládne přesvědčení, že nová vládní garnitura si začala podmaňovat soustavu státních zastupitelství. „Já na to říkám 'no comment'“, uvedla k tomu pro týdeník EURO bývalá nejvyšší státní zástupkyně a stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová. „Řekla bych, že pokračuje normalizace státního zastupitelství,“ upřesnila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).