Menu Zavřít

Rapsodie v modrém

15. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Kladenského primátora zřejmě srazil úder z ODS

Otázku, kdo zavinil pád bývalého primátora Milana Volfa, neslyší kladenští radní za ODS rádi. „Mám na to samozřejmě názor, ale nebudu ho sdělovat do novin,“ kličkuje prozatímní první muž Kladna, náměstek primátora Dan Jiránek. „Nemám čas a ani k tomu nechci nic říkat,“ omlouvá se i náměstkyně Blanka Bendlová. Není divu. Podezření celostátního vedení občanských demokratů, že Volfův případ je politickou hrou, je nejspíš oprávněné. Jenže spíše než ke Grossově policii vedou nitky spiknutí čím dál blíž k rozhádaným a ambiciózním kladenským zastupitelům za ODS.

Volfovy pašije.

Policie by měla nad Volfem minimální moc, kdyby bývalému hokejistovi stojícímu šest let v čele města důvěřovalo osmnáct jeho spolustraníků na radnici. ODS totiž v kladenském třiatřicetičlenném zastupitelstvu disponuje od voleb v roce 2002 unikátní nadpoloviční většinou devatenácti křesel. Někteří občanští demokraté se však chtěli primátora zbavit, a tak už chvíli po jeho zatčení 22. března sepsali rezignační dopis – tak prý o tom mluvili na policii někteří svědkové. Překvapivé odstoupení bylo nakonec pro Volfa i klíčem k propuštění ze čtrnáctidenní vazby. „Primárně to nešlo od sociálních demokratů, ale od různých závistivců,“ myslí si o Volfově pádu středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl. O koho jde, se podle něj dá dovodit. „Dan Jiránek stoprocentně ne. Náměstek Antonín Kajgr také ne. Budou to spíš takoví, kteří nejsou v radě Kladna, anebo tam jsou a mají větší ambice,“ řekl pro týdeník EURO a naznačil, že má na mysli svou bývalou manželku Blanku Bendlovou, s níž se před dvěma lety rozvedl. Vysoké ambice Bendlové potvrzuje i opoziční zastupitel a Volfův první náměstek z minulého volebního období Marcel Hrabě z ČSSD.

Anonymní rozbuška.

Na Volfově případu se podle Hraběte podepsala historka z letošního února. Tehdy zastupitelé Blanka Bendlová, Miroslav Bernášek, Simon Přibyl a Pavel Maxa (všichni z ODS) obdrželi anonymní dopis, který je prý nutil ke schválení městského rozpočtu. Pro ten nakonec všichni zvedli ruce. Jiránek si sice myslí, že kauza Volf s anonymy nesouvisí, „ale vyloučit se nedá nikdy nic“, dodal.
Policie už financování kladenského hokeje (40 milionů z peněz města, smlouvy o reklamách) zkoumá asi dva roky, dlouho se ví i o koupi luxusní primátorské limuzíny Audi 8 za více než dva miliony korun. Získala snad policie v březnu od vládnoucích či opozičních zastupitelů proti Volfovi nějaké nové důkazy? Když před dvěma lety zavítal na radnici v středočeské Příbrami ministr vnitra Stanislav Gross, do týdne došlo k zatčení starosty Josefa Vacka. Také Kladno Gross navštívil týden před uvalením vazby na Volfa. „Ta návštěva byla naplánována třičtvrtě roku předem. Ministr toho dne při běžné výjezdní akci navštívil Beroun, Kladno a Unhošť, zavítal také na kladenské policejní ředitelství,“ vysvětluje Hrabě, který je rovněž předsedou okresní organizace ČSSD v Kladně a krajským zastupitelem ve středních Čechách. „O Volfovi jsme nemluvili. Vůbec nevím, jak by ministr vnitra a místopředseda vlády mohl po setkání se mnou rozhodnout, že nechá zavřít Volfa. To je naprosto absurdní. To odmítám,“ vyvrací Hrabě kolující spekulace, že právě on měl Grossovi objasňovat, jak to vlastně s financováním kladenského hokeje z peněz města bylo. Podle některých zdrojů by se měl ze zpochybňovaného převodu peněz na společnost Sportovní areály města Kladna (SAMK) zodpovídat i Hrabě, který měl v době svého působení na postu náměstka primátora do roku 2002 na starosti ekonomickou oblast. „Financování hokeje přes SAMK nebyl šťastný postup. Ovšem městská rada schvalovala jenom výroční zprávu SAMK a nešlo vše kontrolovat,“ říká k tomu Hrabě.

Inspekce nelenila.

Stanislav Gross politické pozadí Volfova zatčení kategoricky vylučuje. „To je hloupost, to se jen tak říká,“ uvedl pro týdeník EURO. Místopředseda sněmovny a stínový ministr Ivan Langer (ODS) však poukazuje na podivné okolnosti celé akce. „Těžko lze označit za standardní, když si Generální inspekce vězeňské služby předvolá vězeňskou psycholožku a šéfa oddělení výkonu vazby, zpovídá je z toho, jak vazba probíhá, o čem se s obviněným baví, šetří četnost osobních prohlídek pana Volfa a jeho cely,“ uvádí pro příklad. Připomíná i pochybnosti, které o nutnosti vazby pronesla okresní soudkyně. Místopředseda ODS Petr Nečas dává do souvislosti zemětřesení na kladenské radnici s předcházející personální čistkou ve středočeské policii. Bendl za politickou manipulaci považuje i fakt, že se o Volfovi mluví jako o jedné z největších osobností ODS. „Při vší úctě k Milanovi to takhle nebylo. To je spíš nafouknutá bublina,“ říká. Šéf středočeských občanských demokratů Vlastimil Tlustý, který bydlí v nedalekém Slaném, tvrdí, že situaci v kladenské ODS detailně nerozumí. Sám je prý raději registrován u vzdálenějších občanských demokratů v Rakovníku.

Když chybí opozice.

Co se po volbách v roce 2002 zdálo být výhodou, ukazuje se jako riziko. Dokud Kladnu vládla velká koalice ODS a ČSSD v čele s tandemem Volf–Hrabě, byla radnice relativně stabilní. Jednobarevnou radu však už opustilo kvůli nedůvěře několik radních a nakonec i primátor. Jednou z příčin je to, že se do zastupitelstva dostali i lidé, kteří na kandidátce ODS zabírali zadní pozice. „Když u nás máme 33 zastupitelů, reálně se vychází z toho, že se do zastupitelstva může dostat prvních deset, nanejvýš patnáct kandidátů. Na další příčky se umísťují lidé, které tam nechcete nebo se s nimi nepočítá. A tady se stalo, že volbami prošlo devatenáct kandidátů a mezi nimi lidé, se kterými Volf nepočítal, kteří měli problém s ním spolupracovat,“ řekl týdeníku EURO jeden z kladenských zastupitelů. I hejtman Bendl tvrdí, že kladenská zkušenost je pro něj ponaučením, že ziskem absolutní většiny politická strana přestane být ohrožována protivníky zvenčí, ti se však objeví uvnitř. Na Kladně však sehrály roli vnitřní i vnější faktory.

V ODS nadbytečný.

Bendl zdůrazňuje, že Milana Volfa nepovažoval za svého vnitrostranického soupeře pro umístění na kandidátku ODS do podzimních krajských voleb. „Já už mám dnes podporu na pozici hejtmana asi pěti středočeských oblastí z dvanácti, takže mně by Milan nebyl konkurencí. Spíš by byl vysoko na kandidátce,“ brání se úvahám, že Volfa má na svědomí on. Mluví se ale i o tom, že Volf měl vysoké stranické ambice a že by na podzimním volebním kongresu ODS usiloval o křeslo místopředsedy pro regiony, v němž nyní sedí Bendl. Po Volfově pádu se tak situace přinejmenším zjednodušila.
Z odstranění Volfa mají objektivně prospěch i středočeští sociální demokraté a jejich lídr Stanislav Gross. Ten pro své již ohlášené předsednické i premiérské ambice sice potřebuje výrazný neúspěch Vladimíra Špidly, avšak ze svého kraje by zároveň potřeboval udělat vlajkovou loď ČSSD. Jak toho však dosáhnout, když se i v kdysi rudém Kladně Volfovi podařilo zvítězit nejlepším výsledkem ODS v celé republice? Po 22. březnu může být dlouhodobé úsilí ČSSD o vylepšení pozic v Kladně a ve středních Čechách úspěšnější.

MMF24

Primátor napoví.

Zda existuje nějaká spolupráce mezi jednou ze znesvářených skupin ODS a kladenskými sociálními demokraty, poodhalí volba nového primátora plánovaná na počátek května. Jiránek věří, že se občanští demokraté shodnou na společném kandidátovi a že radnice zůstane v jejich rukou. Sám je připraven se o místo ucházet, má údajně i podporu Volfa. Připouští, že možný, i když prý jen teoreticky, je i jiný scénář. Například ten, že se na společném primátorovi domluví část ODS a ČSSD, tím by se však na Kladno vrátila velká koalice. Hrabě si myslí, že Dan Jiránek by mohl být pro celou ODS průchozím kandidátem, ČSSD však podle něho nikoho z občanských demokratů v primátorském křesle nepodpoří a ani s ní nikdo z konkurenční strany o nějaké podpoře dosud nejednal.

Bendlová versus Bendl.

Kuriózně se Volfova kladenská kauza prolíná s neurovnanými vztahy mezi bývalými manželi Bendlovými. Kdyby Blanka Bendlová měla mít podíl na Volfově odchodu, pomohla by tím možná nejen svému postavení na kladenské radnici, ale paradoxně i středočeské pozici svého exmanžela, který stál v čele Kladna do roku 1998. Ovšem ambice Bendlové mohou mířit ještě výš, i když o tom nechce mluvit. „Budu spekulovat: moje bývalá žena dělá možné i nemožné, aby mě zničila,“ uvedl Bendl pro týdeník EURO. „Píše i různé anonymy. Ta je rozzuřená jako medvědice, té je všechno úplně jedno. Ta kdyby na mě něco měla, tak by mě nechala zavřít okamžitě,“ líčí. Jenže na Kladně mají šanci i fikce. Tím, že si ČSSD i ODS z bývalého okresního města udělaly politickou laboratoř, může výsledky tamních pokusů brzy pocítit na vlastní kůži celá republika.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).