Menu Zavřít

Ratifikace Lisabonské smlouvy

21. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Švédsko mgr.

MMF24

Ve čtvrtek 20. listopadu schválil švédský parlament velkou většinou Lisabonskou smlouvu. Jediným členem Evropské unie, který o dokumentu ještě nerozhodl, tak zůstává Česká republika. V Německu a v Polsku smlouvu musejí ještě podepsat prezidenti. Irové smlouvu odmítli v referendu.
„Lisabonská smlouva posiluje EU v důležitých oblastech,“ stojí mimo jiné v prohlášení švédského parlamentu (Riksdag), v němž zasedá 349 poslanců. Pro hlasovalo 243 zákonodárců, proti 39, 13 se zdrželo hlasování a 54 při něm chybělo.
Ratifikační proces prozatím dokončilo 22 zemí EU, Švédsku zbývá již jen formální krok v podobě oficiálního uložení listin. V Německu a v Polsku smlouvu schválily parlamenty, chybí jen podpisy prezidentů. Německý prezident Horst Köhler odmítl dokument podepsat, dokud ústavní soud nerozhodne o stížnosti odpůrců lisabonské smlouvy. Polský prezident Lech Kaczyński prohlásil, že smlouva není pro Polsko ideální, ale podpis slíbil.
I v České republice závisí schvalování Lisabonské smlouvy na rozhodnutí ústavního soudu, který 25. listopadu posoudí, zda je dokument v souladu s českým právním řádem. Toto přezkoumání navrhl Senát.
Irsko je jedinou zemí, která dokument odmítla. 12. června hlasovalo zhruba 53 procent irských voličů proti přijetí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).