Menu Zavřít

Razie v německých energetikách

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Evropská komise

Evropská komise minulý týden provedla razii v kancelářích energetických společností E.ON, RWE a EnBW. Důvodem bylo podezření, že porušují antimonopolní zákony. Prohledány byly nejen firemní centrály, ale i sídla dceřiných společností - například RWE Energy nebo RWE Transportnetz.
Komise uvedla, že tato razie nesouvisí s podobnými kroky z minulosti a nejde ani o prohloubení vyšetřování, která provedl Brusel například již letos v květnu. Z centrály E.ON v Düsseldorfu si kontroloři odnesli i počítače topmanažerů.
E.ON, RWE a EnBW jsou největšími hráči na evropském trhu s elektřinou. V Německu mají naprosto klíčovou roli. Komise však právě německý energetický sektor dlouhodobě kritizuje za jeho nepružnost a slabý postup při deregulaci.
„Komise se domnívá, že tyto podniky mohly porušit pravidla hospodářské soutěže v rámci smlouvy o Evropském společenství,“ píše se ve zprávě EK. Orgány však neuvedly, co jim na podezřelých kolosech přesně vadí.
Jestliže bude firmám prokázáno porušení pravidel hospodářské soutěže, může jim Evropská komise uložit pokutu ve výši až jednoho procenta z jejich ročního obratu. V případě E.ON by tak šlo o 243 milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).