Menu Zavřít

Reakce na bílý rasismus. Symboly Konfederace musí zmizet ze všech základen mariňáků

6. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Richard Ellis / Alamy / Alamy / Profimedia

Velitel americké námořní pěchoty David Berger ve svém novém rozkazu nařídil svým podřízeným, aby na všech základnách mariňáků zmizely symboly a vlajky upomínající na jižanskou Konfederaci. Rozkaz reaguje na rozšířený bílý rasismus na vysokých důstojnických postech v ozbrojených složkách Spojených států.  

Ve Spojených státech už pět let probíhá diskuse o tom, zda mají být v zemi odstraněny všechny symboly Konfederovaných států amerických a jejich generálů. Konfederace byla založena v roce 1861 a zanikla o čtyři roky později po skončení občanské války.

Její symboly často používají bělošské rasistické skupiny a zejména pro Afroameričany je Konfederace symbolem éry otrokářství. Debata o odstranění vlajek konfederace nebo pomníků jejich generálů začala v roce 2015.

Nyní se rázně k odstraňování připomínek na jižanskou éru připojil i generál David Berger, velitel námořní pěchoty. Nařídil svým podřízeným, aby připomínky na dobu Konfederace odstranili na všech základnách na území Spojených států i mimo něj. Dodal, že upřednostňuje okamžité provedení tohoto rozkazu. Informoval o tom specializovaný web pro americké vojenské veterány Military.com.

Bergerovo nařízení souvisí se snahou modernizovat americké námořnictvo. Chce do služby zapojit více žen a uvažuje se o možnosti, že vojačky sloužící u námořnictva budou mít nárok na roční mateřskou dovolenou. Rodičovská dovolená by se dále měla rozšířit i pro partnery, kteří žijí v páru se stejným pohlavím.


Laboratoř amerického rasismu. Bílý podnikatel se v centru Detroitu bojí

V Detroitu ve státě Michigan žije mnoho lidí pod hranicí chudoby.

Odstranění symbolů konfederace souvisí s tím, že v amerických ozbrojených složkách slouží podle průzkumu nezávislého Military Times řada důstojníků s pravicově extremistickými názory a v armádě obecně se rozmáhá nárůst bílého rasismu. Jaké konkrétní symboly Konfederace mají být odstraněny ale mluvčí námořnictva Eric Flanagan nespecifikoval.

Vojenské základny
se jmény jižanských generálů

Americká armáda má deset základen, které jsou pojmenovány po jižanských generálech. Fort Bragg v Severní Karolíně, Fort Hood v Texasu a Fort Benning v Georgii přitom patří mezi největší vojenské základy v zemi.

Profesor historie Richard Kohn z University of North Carolina vnímá kroky Bergera jako snahu americké námořnictvo modernizovat. „Je třeba, abychom v této zemi vytvořili co možná největší jednotu a potlačili bílý nacionalismus a rasismus v řadách armády,“ zdůraznil Kohn a dodal, že symboly Konfederace měla americká armáda odstranit už dávno.

Američtí zákonodárci také v poslední době tlačí na ministerstvo obrany, aby více sledovala projevy rasismu v ozbrojených složkách.

Zdroje:
military.com, militarytimes.com

Dále
čtěte:

EBF24

Hlavně
neurazit.
komentátor Robert Lee nemůže kvůli jménu k mikrofonu

Esej:

dějiny politické korektnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).